donderdag 31 oktober 2024

Oogst uit de moestuin in oktober

Ondanks de vele regen en de vele slakken hebben we toch een heel goede oogst eind oktober. Zowel de rode bieten als de mediterraanse paprika's en oranje pepers leverden overvloedig vruchten. Wat zal dat worden als de droge, hete zomers terugkomen? ๐Ÿ˜๐Ÿ˜Ž

zondag 1 september 2024

Dahlia's lokken vlinders


 Het is fantastisch om te zien hoeveel hommels, bijen en vlinders naar onze Dahlia's komen. Deze close-up van een Dagpauwoog vind ik supermooi.

maandag 26 augustus 2024

Een wilgenhoutrups loopt voor onze voeten


 Toen we gras aan het maaien waren met ons duwmaaiertje schrokken we ons een hoedje toen er een heel grote rups voorbij liep over het grasveld. Dat hadden we nog nooit gezien. Wat online zoekwerk leerde ons snel dat het om de Wilgenhoutrups ging, de rups van de Wilgenhoutvlinder. Dat is een nachtvlinder iuit de familie van de Houtboorders die te vinden is een vochtige omgevingen met veel loofbomen. De rupsen eten het liefst hout van wilgen, populieren of eiken. Onze wilgenstruiken hebben dus alweer voor meer biodiversiteit gezorgd. ๐Ÿ˜

vrijdag 26 juli 2024

Knolvenkel oogsten

 We hebben vandaag twee van onze knolvenkels geoogst. We gaan ze konfijten om als zomerse tapa te verwerken.

donderdag 20 juni 2024

Lupine in bloei

 Altijd zalig, die bloeiende lupines. Ze trekken ook veel hommels en bijen aan. Ondanks de slakken hebben we dit jaar mooie exemplaren.

maandag 20 mei 2024

Topstengels tomaten afknippen

Tomaten kweken door opgeschoten stengels af te knippen en in water te steken.

Knip de topstengel van je te lang uitgegroeide tomatenplanten en zet die in water. Na enkele dagen vormen er zich wortels aan de stengels en heb je meteen extra tomatenplanten! Onderaan de foto zie je mooi de nieuwe, witte worteltjes.

Als je zoals dit jaar je opgekweekte tomaten lang moest binnenhouden omwille van het slechte weer, dan heb je massa's oversized stengels. Elk nadeel heeft zijn voordeel! 

zaterdag 20 april 2024

Kweek verwijderen met onkruidsteker

 


Ook al heb je je tuingrond vรณรณr de aanleg goed voorbereid door hem ecologisch onkruid vrij te maken via onze doeltreffende methode (klik op deze link), het is onvermijdelijk dat er ooit nog eens een restje wortel of wat zaad in je aangelegde tuin terechtkomt. Je tuin opnieuw helemaal bedekken is uiteraard uit den boze en met de spitvork kan je ook niet aan de slag want dan ontwortel of beschadig je alle mooie tuinplanten in de omgeving van dat worteltje kweekgras dat je wil uitgraven.

Door de beperkte ruimte die je hebt in aangelegde tuinen is een onkruidsteker de beste manier om een opkomend kweekworteltje ecologisch te verwijderen. De onkruidsteker zorgt ook dat je heel precies de wortel kan localiseren zodat je hem zonder te breken kan bovenhalen. In bovenstaand filmpje zie je hoe wij dat doen.

zondag 3 maart 2024

Blij met de bij

 We zijn blij dat onze krokussen weer dienst doen voor de bijen. ๐Ÿ˜

donderdag 29 februari 2024

Gember proberen te kweken


Op deze foto van enkele weken geleden ziet onze kweek van gember er veelbelovend uit maar intussen is de mooie scheut afgestorven. Ze leek weg te rotten. Misschien hebben we de gemberknol wat teveel water gegeven, hoewel het nodig is om de knol vochtig te houden om hem scheutne te laten krijgen. Enfin, niet alle tuinexperimenten lukken. Op naar het volgende experiment!

vrijdag 19 januari 2024

Kom met ons snoeien in de abdijtuin


We gaan samen met VELT de fruitbomen snoeien in de Sint-Godelieve abdij in Brugge op zaterdag 2 maart van 14.30u tot 17.30u. Ivan Maertens van de Nationale Boomgaard Stichting deelt ons de kneepjes van het vak.  Wil je erbij zijn, schrijf je dan snel in via deze link:

Wanneer: zaterdag 2 maart 2024 - 14u30 tot 17u30, enkel praktijkles (geen theorie), gegeven door Ivan Maertens. Zowel VELT-leden als niet-leden zijn welkom.