Lijfspreuk

"Tuinieren is de meest therapeutische, ecologische en opstandige daad
die je voor jezelf, je gezin en de maatschappij kan verrichten"
(Filip Muylle - Bliss)

maandag 21 april 2014

Laurierboom, het ideale boompje voor een stadstuin

Woon je in de stad, dan heb je meestal een klein tuintje of gewoon een terrasje. Op zo’n kleine oppervlakte een boom zetten lijkt een utopie, maar dat is het niet. Koop in dat geval een laurierplantje in pot en verplant het elk jaar in een grotere bloempot. Wij kochten ons plantje bij Dille & Kamille. Als het een mooi struikje geworden is, plant je de laurier definitief uit in je stadstuintje. Zo krijg je een mooi, groenblijvend boompje dat goed gedijt in het warme microklimaat van de stad dat lijkt op het mediterraan klimaat waar de laurier thuishoort. Heb je enkel een terras, dan kan je de laurier definitief in een mooie, grote pot laten.
Op het platteland zal de laurierboom moeilijk overleven want hij is niet winterhard. Tenzij je daar ook toevallig een microklimaat hebt gecreëerd dat zuiderse toestanden nabootst het hele jaar door. Bijvoorbeeld in de luwte van een dijk in Nederland.


Zelfs in de stad moet je het jonge plantje in de winter beschermen tegen strenge vorst door stro te leggen aan de voet van het boompje. Een volwassen boom kan tegen gewone vorst, alleen kunnen sommige blaadjes kapotvriezen, maar alles hersteld zich in het voorjaar. Als het sneeuwt is het van belang om de sneeuw er af te schudden. Omdat de laurier zijn blaadjes niet verliest vangt hij alle sneeuw op en die massa kan schade veroorzaken.

Je kan de plant zoals bij ons als een grote laurierstruik houden of je kan het opkronen zodat je echt een stam met een kruin krijgt. In de zomer komen er leuke minibloempjes aan en nadien krijg je bessen waarvan de vogels graag eten. Je kan af en toe een takje afsnijden en in de lucht laten drogen uit de zon om later te gebruiken in de keuken. Gedroogde laurier geeft namelijk een sterkere smaak af dan verse blaadjes. De laurier is dus echt een veelzijdig stadsboompje.



7 opmerkingen:

  1. Wow! Zo'n volwassen laurier in volle grond - in ons klimaat! Dat is heel bijzonder!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In de stad is het blijkbaar warm genoeg voor de laurier. En met de opwarming van de aarde zal het alsmaar makkelijker worden om hem bij ons te kweken. Moet je ook eens proberen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ook Martin Crawford kweekt laurier in zijn bostuin. Ikzelf overwinter ze in een grote terracotte pot onder dubbel glas in de tunnel. Over een kortere periode verdraagt ze toch nog altijd tot -10°C.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoe transporteer je die grote pot naar de tunnel zonder brokken te maken, Woelmuizenier? Of is de pot nog klein genoeg om gewoon op te tillen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 1 van de nuttigste transportmiddels die ik ooit heb gekocht: een 'steekwagen'. ('k wist eerst ook niet dat dat ding zo heet.) Je kan er bergen mee verzetten. :-)

      Verwijderen
  5. Aha, nu begrijp ik hoe je grote potten versleurt! :-) Zo'n steekwagen is inderdaad heel handig. Bij ons noemen ze dat een 'duveltje'.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 'k was inderdaad vergeten dat dat zo heet. Met de 'Duvels' die ik ken kan je niks meer verzetten.

      Verwijderen