Lijfspreuk

"Tuinieren is de meest therapeutische, ecologische en opstandige daad
die je voor jezelf, je gezin en de maatschappij kan verrichten"
(Filip Muylle - Bliss)

donderdag 19 augustus 2021

Bloemenakker aanleggen vanaf de nazomer

Een bloemenakker aanleggen en zaaien: het resultaat

De nazomer is het goede moment om een stuk van je gazon om te vormen tot een bloemenakker. Een bloemenakker is kale grond die ingezaaid wordt met eenjarige (akker)bloemen. Voor een goed effect is het nodig dat dit stukje tuin enkele uren per dag in de volle zon ligt. Een bloemenakker is een eenvoudige manier om snel een kleurige bloemenzee te krijgen die tegelijk heel goed is voor insecten en vogels.

Om een bloemenakker aan te leggen moet je dus eerst kale tuingrond krijgen en daarom ga je het stukje kort gemaaid gazon dat mag verdwijnen in de nazomer volledig afdekken met karton. Gebruik hiervoor bruin karton zonder bedrukking. Verwijder ook de kleefband. Wij gebruikten enkele stenen uit de tuin om het karton te verzwaren op de hoeken. De rest van de kartonoppervlakte bedekten we met snoeiafval van de hagen.

Eind maart verwijder je het niet-verteerd karton en maak je de grond los met de grelinette. We laten de grond enkele weken ongemoeid zodat hij voldoende vochtig kan worden. Half april maken we de grond fijn met een hark en zaaien we eenjarigen zoals de bekende akkerbloemen klaproos, korenbloem en kamille. Je kan naar keuze andere eenjarigen toevoegen zoals phacelia, slaapmutsje, goudsbloem, cosmea … Eenjarige bloemenmengsels voor bloemenakkers vind je in de ecologische online winkels. Water geven na het zaaien hoeft niet De zaden ontkiemen vanzelf zodra de omstandigheden van vocht en warmte goed zijn. Vanaf dan is het gewoon enkele maanden genieten van de kleurenpracht en hommels, bijen, vlinders en andere insecten die op de bloemen afkomen.

Bloemenakker aanleggen: het resultaat

Tegen het einde van de zomer is alles uitgebloeid en krijg je opnieuw her en der stukjes onbedekte grond. Onkruid – eigenlijk moeten we spreken van kruidachtige pioniersplanten – profiteert van het kleinste stukje kale grond om te ontkiemen. Daarom zaaien wij in augustus Japanse haver tussen de uitgebloeide planten. Dat snelgroeiend graan verhindert dat er onkruid kan groeien. Je kan er ook voor kiezen om in de winter alles weer af te dekken met karton. Het volgende voorjaar ga je opnieuw de grond wat losmaken in maart. In de ideale omstandigheden hebben de bloemen de vorige zomer zelf voor voldoende zaad gezorgd waardoor je daarna niets meer hoeft te doen. Wil je wat meer zekerheid dan zaai je zelf wat bij.

Alle uitgebloeide planten laten staan tot maart en ze dan maaien is ook een optie maar wij vinden dat je tegen dan teveel kans hebt op grote onkruidplanten en grassen in je stukje bloemenakker. Dan moet je sowieso opnieuw afdekken met karton om weer volledige kale grond te krijgen. Het voordeel  van alles te laten staan is dat je zeker veel zaadetende vogels zal krijgen op dat plekje.

Een bloemenakker aanleggen en zaaien: de voorbereiding

Bloemenakker aanleggen: het resultaat

Bloemenakker aanleggen: het resultaat