Lijfspreuk

"Tuinieren is de meest therapeutische, ecologische en opstandige daad
die je voor jezelf, je gezin en de maatschappij kan verrichten"
(Filip Muylle - Bliss)

woensdag 23 december 2020

Groenlof blad als bio inpakmateriaal

Blad van groenlof of kool gebruiken als ecologisch inpakmateriaal
Blad van groenlof of kool gebruiken als ecologisch inpakmateriaal

Gebruik de stevige buitenste bladeren van je kool of groenlof als bio inpakmateriaal om je restjes rauwe groenten in te bewaren.

Deze techniek wordt al eeuwen gebruikt in Azië om groenten of ander eten in te bewaren. Ze gebruiken bamboebladeren, stevige grassprieten, banaenbladeren … noem maar op. Het wordt hoog tijd dat de Westerse ecotuinier deze techniek begint toe te passen en dat de Westerse consument massaal om deze verpakking gaat vragen in de supermarkt zodat de duivelse plastic verpakkingen eindelijk verdwijnen. 

Misschien is dit wel hét goede voornemen voor 2021?

donderdag 12 november 2020

Ananassalie bloeit in november

herfstbloeier ananassalie met rode bloemen voor bijen

 In november wordt je tuin langzaam maar zeker kleurloos. Als je de herfsttuin wat kleurrijker wil maken dan moet je zeker een ananassalie planten. Deze plant bloeit namelijk in november met prachtige rode bloemen. Die rode bloemen lokken veel bijen en hommels tijdens zonnige herfstdagen. Geef toe, door de klimaatverandering krijgen we alsmaar meer warme, zonnige novemberdagen. In november 2020 zijn opnieuw warmterecords gebroken.

De bloemen van de ananassalie zijn ook eetbaar. Ze smaken zoet en worden daarom gebruikt als versiering bij desserts. De bladeren ruiken naar ananas en worden gebruikt in thee. Omwille van hun geur worden ze ook in potpourri gebruikt.

Ananassalie is een struik die 1 à 1,5 meter hoog wordt. De plant is niet echt winterhard maar de vraag is of er nog echte winters zullen komen.

herfstbloeier ananassalie met rode bloemen voor bijen

donderdag 29 oktober 2020

Groene tomaten laten rijpen in huis

 

Vanaf oktober wordt het kouder en dan rijpen je groene tomaten niet meer tot mooie rode vruchten. Door de klimaatverandering valt het moment dat het te koud wordt steeds later. Ondanks dit verlengde zomerseizoen zijn er tegen eind oktober geen goede weersomstandigheden meer om de rijping in open lucht te laten gebeuren. Daarom is het best om in oktober je groene, onrijpe tomaten te plukken en ze binnen in huis te laten narijpen. Dat doe je ze door ze gewoon aan een raam te plaatsen zonder rechtstreekse zon en te wachten tot ze langzaam rijp worden. Zet de tomaten zeker niet naast de verwarming want dan wordt het te heet. Op ons filmpje zie je hoe onze groene tomaten na tien dagen stap voor stap van groen naar rood verkleuren. Probeer dit zeker zelf eens uit.

zaterdag 26 september 2020

Kiemgroenten in volle grond kweken

kiemgroenten bladgroente moestuin sla snijsla

 Laat de zaden van je kiemgroenten eens volledig uitgroeien in volle grond in plaats van ze enkel te laten ontkiemen op water om de scheutjes te oogsten. Zo krijg je een prachtige snijslamengeling van koolachtige planten in plaats van de klassieke Lactuca slasoorten. Sla van de koolachtige bladgroenten is sterker en pittiger van smaak.

 Zaden van kiemgroenten zijn geselecteerd op hun kiemkracht. Als je zulke zaden in volle grond zaait heb je dus gegarandeerd groeisucces. Bovendien worden dergelijke zaden meestal als een mix van enkele bladgroenten verkocht. Als je die zaden laat uitgroeien in je moestuin krijg je een veelkleurige en smaakvolle snijsla als resultaat. Die verse sla kan je bij heel veel koude en warme gerechten serveren, rechtstreeks uit de moestuin.

 Zaaien kan in openlucht van maart tot september. Wie van wat risico houdt kan het dus bij het begin van de herfst nog net eens uitproberen.

dinsdag 25 augustus 2020

Wespen verjagen met geur

Wespen verjagen met geur

Zorg dat de wespen in augustus je etentje aan de tuintafel niet verstoren door hen preventief te verjagen vóór je gaat tafelen of aperitieven. Dat doe je door vooraf een oliebrandertje met de juiste geuroliën op je tuintafel te zetten.

De geuren die wespen wegjagen zijn Citroengras, Kruidnagel, Geranium, Rozemarijn, Ylang-ylang, Groene munt, Bergthee, Lavendel, Echte salie, Anijsplant, Venkel. Wij hebben in onze tuin het meest succes door enkel de twee oliën geranium en citronella te gebruiken, van elke geur vijf druppeltjes. De kruiden in gedroogde versie op tafel zetten heeft minder effect omdat de oliën veel meer geconcentreerde geuren afgeven. Je krijgt ook geen effect als je het brandertje pas plaatst als de wespen op je eten of zoete drank afkomen; dat is te laat. Wespen hebben namelijk een heel goed geheugen: eens ze weten dat er op je tafel iets te verdienen valt komen ze zeker terug; slechte geur of niet. Als je die slechte geur echter vooraf verspreidt, dan komen ze niet terug omdat ze dan meteen op andere minder afstotende plekjes voedsel gaan zoeken.

De geuren die we opsommen zijn niet zomaar een willekeurig samenraapsel. De lijst is gebaseerd op gericht wetenschappelijk onderzoek naar welke geuren nu precies de wespen wegjagen: https://bit.ly/3la4YZJ


vrijdag 31 juli 2020

Spitskool voor de perfecte salade

spitskool salade bbq barbecue

Als je een  spitskool fijn snijdt heb je de perfecte salade voor bij je BBQ. Spitskool smaakt wat zachter dan witte kool en ook de structuur is wat zachter.

Spitskoolsalade is een lekker alternatief voor de klassieke sla, tomaten of geraspte wortelen. Aangezien je spitskool vooral oogst in juli, augustus en september is het eigenlijk dé zomergroente bij uitstek.

Wij bereiden onze salade op deze manier. Snij de kool in twee helften en snij dan een helft in fijne reepjes. Doe de reepjes in een slakom. Alles valt mooi uit elkaar in kleine snippers. Besprenkel ze met een eetlepel appelazijn en wat zout, roer alles om en laat een halfuur staan. Voor het opdienen meng je er een eetlepel mayonaise en vers gemalen peper door.

Een spitskool is heel compact. Als je ze versnijdt komen de opeengepakte bladeren los van elkaar en krijg je snel een groot volume. Verwerk je spitskool dus niet volledig in één keer maar kijk eerst welk volume een klein deel van de kool oplevert. Anders kan het gebeuren dat je genoeg koolsla hebt voor de hele buurt. 😉

Wie avontuurlijk wil barbecueën moet eens proberen om een halve spitskool te bakken op het vuur. Just Google It als je het wilt wagen.

woensdag 10 juni 2020

Kersen ecologisch beschermen tegen vogels

kersen ecologisch beschermen tegen vogels met papieren zakjes van kraftpapier

Hergebruik de vele papieren draagtassen van de afhaalmenu’s tijdens de lockdown om je kersen te beschermen tegen de vogels.

Je hangt het zakje rond de kersentros en je maakt het handvat met een knijper vast aan de tak. Zo kunnen de vogels er niet aan, rijpen de kersen toch verder door het invallende zonlicht aan de bovenkant en vallen rijpe kersen in het zakje in plaats van op de grond.

Het is een alternatief voor het spannen van netten rond je kersenboom en ook voor het bevestigen van plastic “mouwen” rond de kersen. Het lijkt een beetje op de kunststoffen zakjes die men in Frankrijk rond druiventrossen hangt om druiven te oogsten voor verkoop in fruitwinkels, maar onze draagtassen zijn van kraftpapier gemaakt.

kersen ecologisch beschermen tegen vogels met papieren zakjes van kraftpapier



vrijdag 22 mei 2020

Groenten opnieuw doen groeien

groentenrestje worteluiteinde groene selder hergroeien.

Gooi de worteluiteinden van groenten niet op de composthoop maar gebruik ze om de groente te laten hergroeien.

Zet het worteluiteinde in een beetje water en wacht gewoon enkele dagen tot er nieuwe blaadjes beginnen te ontwikkelen. Je plaatst het potje met de worteluiteinden best buiten in de schaduw. Het water moet je een keer per week verversen. Als er voldoende blad aan het worteluiteinde is bijgekomen, dan kan je beginnen oogsten. Voor snellere hergroei laat je best altijd één blad staan aan het worteluiteinde in plaats van altijd alles af te snijden. Let ook op dat de slakken er niet aan kunnen!

Wij hebben die truuk met de groentenrestjes toegepast op onze groene selder. Je kan dit ook proberen met bijvoorbeeld uien, prei, sla, venkel en knoflook. Het gaat dus vooral over blad- en wortelgroenten.

groentenrestje worteluiteinde groene selder hergroeien.


dinsdag 28 april 2020

Bloeiende kolen voor bijen en hommels

Bloeiende kolen voor bijen en hommels spruitjes spruitkool

Onze mislukte rode spruitjes van vorige herfst hebben we gewoon laten staan in de moestuin en nu genieten de hommels en de bijen van de bloemen die uit de spruiten kwamen. In een ecotuin gaat niets verloren!
Ook ons restje dwergboerenkool staat nu in bloei. Kijk en luister naar de zoemende lekkerbek die de bloempjes afvliegt in het filmpje hieronder.


Het gaat ook met bloemkool en rode kool. Eigenlijk kan je alle restjes groenten tijdens de winter laten staan tot ze het volgende voorjaar gaan bloeien. Dat lukt met selder, wortelen, pastinaak, witloof ...
Sla bloeit zelfs nog in het zelfde seizoen als waarin je het opkweekte. Veel experimenteerplezier!

dinsdag 31 maart 2020

Coronawandeling voor je gezondheid

Coronawandeling stadsnatuur plataan

In deze coronatijden is het moeilijk om voldoende in beweging te blijven. Iedereen is in thuisquarantaine om de virusverspreiding tegen te gaan. Wie een tuin heeft kan natuurlijk thuis nog genoeg actief bezig zijn in open lucht maar wie een moestuin heeft in een volkstuin of samentuin mag daar niet meer komen wegens de coronamaatregelen. Ook wie op een appartement woont kan niet in een tuin terecht.

Gelukkig heeft iedereen wel de mogelijkheid om in zijn of haar eigen omgeving te wandelen. Dat kan het park, de dorpsrand, het stadscentrum of gelijk wat zijn. Zolang je maar de regels van social distancing respecteert en 1,5 meter van andere personen blijft.
Een ecotuinliefhebber opent de ogen tijdens zo’n coronawandeling en ziet dan vaak hoe verrassend mooi de natuur is in een stad of gemeente. Op deze foto’s kan je wat van onze eigen impressies zien. Blijf wandelen! Blijf gezond! Hopelijk mag iedereen snel weer ecotuinieren.

Coronawandeling bosanemoon stadsnatuur

Coronawandeling klein hoefblad stadsnatuur



zaterdag 29 februari 2020

Vitaminen in de winter door kiemgroenten te eten


Om weerstand op te bouwen tegen het Coronavirus en meer onschuldige virussen is het onder andere van belang om preventief voldoende vitamine C in te nemen. Dat is niet zo gemakkelijk tijdens de winter want er is niet veel fruit ter beschikking. Uitzondering zijn de sinaasappelen. Wil je echter vitamine C van bij ons innemen dan is de enige oplossing om groentenzaden te laten ontkiemen en die piepjonge scheutjes op te eten. Die zitten namelijk vol ascorbinezuur - de meer wetenschappelijke naam voor vitamine C.
Wij hebben al een lekker potje verse groentenkiemen gekweekt en ze smaken heerlijk! Het gaat om scheuten van Japanse radijs, rucola, brocolli en fenegriek. Kweken maar!

zondag 26 januari 2020

Gooi je verschrompelde appels niet weg

Tarte tatin maken met appels

Gooi je laatste, verschrompelde appelen van je zelfgekweekte wintervoorraad niet op de composthoop, maar maak er een lekkere taart “Tarte tatin” mee. Je vermijdt verspilling en je winterhumeur krijgt een opgewekte boost! De schillen en het klokhuis zijn prima voer voor merels en andere lijsters.
Er bestaan zoveel varianten op het recept van Tarte tatin dat je best googelt tot je de versie vindt die bij jou past.