Lijfspreuk

"Tuinieren is de meest therapeutische, ecologische en opstandige daad
die je voor jezelf, je gezin en de maatschappij kan verrichten"
(Filip Muylle - Bliss)

donderdag 28 september 2023

Japanse haver eind september zaaien

 Japanse haver zaaien als groenbesmester in moestuin en siertuin

Onkruid voorkomen op ecologische wijze is mogelijk. Als je op het einde van de zomer - ten laatste eind september dus - Japanse haver zaait op het deel van je moestuin dat tot volgend seizoen braak blijft liggen, dan houdt die snelgroeiende haver dat stukje perfect onkruidvrij tijdens de herfst, een warme winter en het begin van de lente. We gebruiken het zelfs in de siertuin als onkruidonderdrukker en groenbemester op een klein braakliggend stukje naast onze meest recente border.

Japanse haver zaaien als groenbesmester in moestuin en siertuin

Als je dan de volgende lente wil zaaien moet je gewoon het halfverteerde blad inharken of wegharken en je hebt meteen mooie grond om je nieuwe groenten te zaaien. Ingeharkt doet de halfvergane Japanse haver dienst als groenbemesting. Uitgeharkt gooi je het op de composthoop waardoor de haver dan op langere termijn als voedsel dient voor je groenten.

Japanse haver bestrijdt ook enkele soorten aaltjes en als je Japanse haver veel vroeger zaait (april-mei), dan komt de haver in zaad. Dat zaad wordt tijdens de winter gretig gegeten door akkervogels zoals geelgors, rietgors, grauwe gors, ringmus, vink, groenling en patrijs.

Japanse haver zaaien als groenbesmester in moestuin en siertuin



2 opmerkingen:

  1. Beste,

    Mijn vriend en ik gaan begin november een regenwaterput steken in onze voortuin. De voortuin bevat momenteel een aantal mooie, maar wel erg klassieke tuinplanten (camellia japonica, een aantal soorten rhododendrons, hortensia, varens,..) en daarnaast vooral veel hardnekkige grassen die moeilijk te verwijderen zijn en een 2tal kleine blauwe regen stronken op erg rare plaatsen, die vanaf de lente onverbiddelijk gaan woekeren. Kortom: een soort klassiek-oerwoud.
    Bij het steken van de nieuwe waterput, willen we dan ook graag van de gelegenheid gebruik maken om de mooie planten een andere plek te geven, maar vooral ook "van 0 te beginnen" en de bodem ongeveer 10 cm af te graven in de hoop dat de grassen en blauwe regen dan meteen wegblijven. Helaas hebben we nog niet de middelen, noch al een goed uitgedacht plan, om dan meteen de tuin opnieuw aan te leggen. Ik ben dan ook op zoek naar een ecologische manier om de afgegraven grond onkruid vrij te maken, en de bodem te verbeteren, om dan over 1-2 jaar de voortuin echt om te vormen tot een ecologisch paradijsje. Hebt u advies hoe ik dit kan aanpakken? Tot hoe diep graven we de grond best af? Moeten we de afgegraven grond sowieso afvoeren, of is hergebruik niet slim met alle grassen erin? Kan ik begin november nog een bodemverbeteraar of ander zaadmengsel zaaien zodat de tuin volgende lente een tijdelijke bloemenweide wordt? Of dekken we toch beter af met plastiek of hakselhout? Ik krijg hier erg graag advies over.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik verwijs je graag door naar ons bericht over "onkruid ecologisch bestrijden": zie link hieronder. Je kan ook via de tag "onkruid" rechts op de website verschillende gerelateerde berichten vinden.

    https://ecotuinweetjes.blogspot.com/2011/07/duistere-kracht-tegen-onkruid.html

    BeantwoordenVerwijderen