Lijfspreuk

"Tuinieren is de meest therapeutische, ecologische en opstandige daad
die je voor jezelf, je gezin en de maatschappij kan verrichten"
(Filip Muylle - Bliss)

zondag 29 juli 2012

Ecologisch bestrijden van bladluizen (deel 2): oorwormen

We legden al uit dat het lieveheersbeestje heel veel bladluizen eet, maar de bladluis heeft nog andere natuurlijke vijanden. De meest bekende is ongetwijfeld de oorworm. Dat is een smalle kever die snel heen en weer kronkelt als je onverwachts een steen omdraait in je tuin.

bladluizen bestrijden, bladluizen biologisch bestrijden, bladluizen ecologisch bestrijden, oorworm, natuurlijke vijand

De oorworm eet bladluizen en is daarom ook ideaal om mieren weg te houden uit een boomgaard. Mieren komen namelijk af op bladluizen in de fruitbomen en beheren ze als een kudde om te genieten van de zoete stof die de luizen produceren. Tegelijk beschadigen de mieren het fruit door er van te knagen. Als je de bladluizen verwijdert uit je boomgaard, verminder je dus automatisch het probleem van de mieren.

Oorwormen leven van nature in rottende vegetatie. Je kan ze dus lokken door hun natuurlijke woning na te bootsen. Vul stenen bloempotjes met wat hooi en hang ze ondersteboven op in de fruitbomen. Wie nog houten steunpalen heeft staan bij de bomen, kan ook daar een omgekeerd bloempotje met gedroogd lang gras op plaatsen. Je kan de potjes ook op een kastanjehek plaatsen.

bladluizen bestrijden, bladluizen biologisch bestrijden, bladluizen ecologisch bestrijden, oorworm, natuurlijke vijand, bloempot, stro

terracotta bloempotjes met stro of hooi voor oorwormen die bladluizen eten

Heb je geen bloempotjes over, dan kan je ook een bundel hooi tussen twee lage takken van je fruitboom klemmen.

bladluizen bestrijden, bladluizen biologisch bestrijden, bladluizen ecologisch bestrijden, oorworm, natuurlijke vijand, bloempot, stro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten