Lijfspreuk

"Tuinieren is de meest therapeutische, ecologische en opstandige daad
die je voor jezelf, je gezin en de maatschappij kan verrichten"
(Filip Muylle - Bliss)

dinsdag 9 juli 2013

Slakken vangen zonder gif

slakken vangen via onze slakkenval met kattenbrokjes, slakken bestrijden is iets anders

In de natuur zijn slakken onschadelijk. Integendeel, ze zijn er zelfs heel nuttig omdat ze naast levende planten vooral veel afgestorven planten eten. Ook dierlijk materiaal zoals aas en uitwerpselen ruimen ze graag op. Slakken zijn dus echte afvalverwerkers van de natuur.
In kunstmatige situaties zoals een siertuin en een moestuin bezorgen ze wel veel schade omdat daar door de mens onbewust een slakkenparadijs wordt gecreëerd. In tuinen heb je enorm veel vochtige schaduwplekjes om te schuilen. Tegelijk herbergt een tuin heel veel lekkere, jonge plantjes op een kleine oppervlakte. Die plantjes staan dan ook nog in een artificiële combinatie die in de natuur niet voorkomt. Het is dus alsof je alles wat een slak lekker vindt op één gezellig restauranttafeltje samen aanbiedt. Logisch dat slakken die jonge scheutjes in één nacht wegvreten.

Gelukkig hebben wij de oplossing. Onze methode is super effectief en tegelijk diervriendelijk. Wij spreken daarom ook niet over slakken bestrijden maar over slakken vangen.
Zet een schaaltje met droge kattenvoeding in je tuin na een regenbui. De slakken zullen heel snel uit hun schuilplaats komen richting de kattenkorrels. Ga na een (half)uur kijken en duw de slakken in een pot of zak met een stokje. Hou het dan diervriendelijk en giet de slakken uit op een braakliggend stuk grond, in een verborgen, wild stukje in het stadspark, in een spoorwegberm, in een grasberm buiten de bebouwde kom. Daar hebben ze genoeg groenafval om hun buik vol te eten. Zorg dat je ze op minstens 20 meter van je tuin uitzet want slakken kunnen hun weg terugvinden als je ze op een kleinere afstand verplaatst. De slakken bij de buren gooien heeft dus geen zin. ;-)

Ook 's avonds als de zon ondergegaan is en 's nachts blijven de slakken kattenkorrels eten, ook bij warme dagen want dan in het donker is de luchtvochtigheid voldoende hoog om uit hun schuilplaats te komen. Meestal komen ze ’s avonds zelfs nog met grotere aantallen dan tijdens een regendag. Je kan dus ook in de zomer als het niet regent volop slakken vangen.  Ook hier kan een uur volstaan. Voor de geïnteresseerden: wij gebruiken korrels van Whiskas. Mensen denken dat ze massaal katten zullen lokken door kattenkorrels te plaatsen maar dit klopt niet. Na maximaal een uurtje gaan de buurtkatten heus nog het schaaltje niet ontdekt hebben. Je neemt het schaaltje na dat vanguur gewoon weer binnen tot de volgende vangdag.

Heb je niet genoeg tijd en wil je toch op een ecologische wijze van het slakkenprobleem afgeraken, dan kan je ook deze middeltjes toepassen. Een plastic potje of flesje waarvan je de bovenkant hebt afgesneden zet je rond een plant. Slakken kruipen niet over die scherpe rand omdat die hun tere buik beschadigt. Je krijgt een beter effect als je in de ruwe rand nog extra inkepingen maakt. Een leeg blik geeft dan nog beter resultaat dan een plastic ring.

Korrels strooien kan ook maar de enige slakkenkorrels die je volgens VELT ecologisch mag noemen zijn de Escar-Go korrels van Ecostyle. Door de lokstof komen de slakken redelijk snel van de korrels eten. Escar-Go korrels bevatten ook een andere stof waardoor de kropklier van de slak verlamt. Hierdoor kan de slak niet meer eten en trekt ze zich op een verborgen plekje terug waar ze na enkele dagen sterft. Effectief maar echt diervriendelijk kan je dit dus niet noemen.

 

Volgens de producent zijn de korrels onschadelijk voor dieren, planten en het milieu. Ook voor huisdieren zijn ze veilig. De dode slakken zijn ook niet giftig voor de dieren die slakkenresten eten. De werkzame stof bij Escar-Go is ijzersulfaat dat inderdaad ook in natuurlijke bodems voorkomt. Alleen is dat ijzersulfaat niet zomaar uit de bodem te halen. De stof kan je enkel verkrijgen door een chemisch en dus een kunstmatig proces. Wij zijn wat terughoudend als het om chemische producten gaat, maar voorlopig geven we de slakkenkorrels van Ecostyle het voordeel van de twijfel. De korrels zijn immers goedgekeurd voor gebruik in de biologische landbouw.

Alle andere gekende slakkenkorrels die al lang in de handel verkrijgbaar zijn en die geproduceerd zijn op basis van metaldehyde zijn heel giftig! Niet alleen voor de slakken maar ook voor de dieren die de slakken eten en niet te vergeten voor de huisdieren en de mens. Zelfs zo giftig dat de producenten een slecht smakend afweermiddel Bitrex toevoegen om te verhinderen dat kleine kinderen, honden en katten de aantrekkelijke korrels zouden innemen. Over deze korrels twijfelen wij niet: die mag je nooit gebruiken!

En als de slakken blijven komen, troost je dan met de gedachte dat ze in winterslaap gaan zodra het langdurig kouder wordt dan ongeveer 5° C. Dan heb je er tijdelijk geen last meer van. ;-)

45 opmerkingen:

  1. Nee hoor, zet het voer in een wat kleiner potje op een verborgen plekje (onder de planten waar de slakken zitten)en de katten zullen dat niet meteen vinden. Vergeet ook niet dat katten stoppen met eten als ze geen honger hebben. Er blijven dus brokjes over als je het schaaltje 'in het zicht' zet.
    Niet zoals honden dus die blijven vreten tot ze er bijna bij neervallen (een instinct om te overleven in tijden van schaarste).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wijn hebben niet alleen slakken, maar ook veel last van muizen. Durven in de winter amper eten strooien voor de vogels (was dit jaar niet zo'n probleem) dus kattenkorrels is echt geen optie voor ons.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mocht je een kat hebben, dan zou je kattenkorrels hebben en géén muizen ;)

      Verwijderen
    2. Ja precies. Ik krijg van mijn kat iedere morgen een lekkere verse muis ;)

      Verwijderen
  3. havermout is ook een optie, als de lakken het opeten zwelt het en dan ja dag slak. ze hadden toch een fijn maal!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeer dieronvriendelijk. Onnodig omdat het ook anders kan!!

      Verwijderen
  4. ik vang de slakken en geef ze aan de kippen,de naaktslakken zet ik in een diepe lege gracht

    BeantwoordenVerwijderen
  5. koffie prut houd ze op afstand en is ook goed voor wormen

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Slakkenvallen gevuld met bier werken hier prima. De geur van biergist trekt ze aan, ze vallen erin en verdrinken. Ik zie echt veel verschil aan mijn plantjes, alleen het uitkuisen van de vallen is nogal een vies werkje.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En ook een mooie dood, verzuipen in een bierton. Ik zou er direct voor tekenen! Burps

      😃

      Verwijderen
    2. En ook een mooie dood, verzuipen in een bierton. Ik zou er direct voor tekenen! Burps

      😃

      Verwijderen
  7. Biervallen heb ik ook al gebruikt. Resultaat: de slakken komen van heinde en ver om te (ver)zuipen. Als je werkelijk veel slakken wil hebben: biervallen zetten; de buurman zal blij zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dat lijkt idd ook goed te werken maar we drinken het lekkere bier liever zelf op. We blijven zweren bij de kattenkorrels want die vinden we zelf iets minder lekker ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. In de categorie slakken vangen: leg een zwart of geen licht doorlatend zeiltje neer op een vlak stuk grond (gras is vlak genoeg). Draai deze na een dag om (als het droog is) om de slakken te 'oogsten'.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Je hebt gelijk, Nathan: de slakken worden aangetrokken door het warme, donkere, vochtige klimaat onder een zwart zeiltje. Dat is hun favoriete biotoop.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. mijn nieuwste methode, niet echt diervriendelijk: "the pit of death". Eigenlijk een vijver in (trage) aanbouw, nu een gat in de grond met algenwater. Elke slak die ik vind smijt ik erin, tot dusver kruipen er weinig terug uit. Heb ooit gelezen dat aftreksel van slakken, zelf slakken op een afstand houdt. De "stenge of death". Ik geef mijn moestuin af en toe water van dit verrijkte algenwater. Kan niet zeggen of het helpt of de beste methode is. In elk geval is het voor mij momenteel de meest praktische handeling. Eind deze zomer zou ik deze pit of death toch willen getransformeerd hebben in een "pit of life" en zal ik er een andere methode op na moeten houden. Bedoeling is dat die pit of life ook padden en kikkers zal huisvesten, die hun deel van de slakkejacht moeten overnemen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kan nu al zeggen dat dat niet werkt. Je hebt het over nematoden kweken met slakken. Dan moet je de slakken wel in leven houden met een dun laagje water waar ze niet in verzuipen en wat blaadjes sla in een emmer met geperforeerd deksel. Als je alles blijft verversen gaan ze uiteindelijk dood door de nematoden, het water wat er dan inzit bevat dus nematoden en kun je verdunnen en uitgieten inderdaad.

      Verwijderen
  12. slakken zijn dol op rabarberbladeren dus leg een groot blad weg en als het vol zit na een tijdje ...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad, Ludo. Dat is een goede tip. Dan kan je na een tijdje hetzelfde doen zoals wij: de slakken plukken en elders uitzetten. Maar als het op snelheid aankomt, dan werken de kattenkorrels het best ;-)

      Verwijderen
  13. Maar wat doe je als de boefjes ook binnen komen door volgens mij echt geen doorlaat bare kier. van de week 4 van het aanrecht geplukt... is toch een beetje jakkie.. ook op een schoon aanrecht, de sporen lopen over mijn muur en oven. wie heeft hier een tip voor. ps dat ze komen voor katten brokjes is wel duidelijk daar ik ze ook daar aan tref.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij hebben hetzelfde probleem. Slakken in de keuken, die afkomen op het kattenvoer, en 's-nachts overal hun sporen achterlaten wat heel moeilijk te verwijderen is. Dus tips zijn welkom om ze juist bij het kattenvoer weg te houden :-). En als er tips zijn hoe je eenvoudig slakkensporen van ramen/deuren etc. kan verwijderen zijn ook welkom!

      Verwijderen
    2. Eenvoudig te verwijderen door er wat zout op te strooien en daarna alles wegnemen met sopje van soda en zeep.

      Verwijderen
  14. In de zomer bij vochtig weer of 's ochtends vroeg kruipen er letterlijk honderden naaktslakken door mijn tuin. Om te vangen hoef ik geen kunstgrepen uit te halen, ik kan zonder problemen emmers en emmers vol rapen. Ik maak ze dus ook wel dood, want ik heb echt een slakkenprobleem. Maar het lijkt geen enkel effect op de populatie te hebben... Ik heb nu twee loopeenden aangeschaft, die 16 uur per dag voor mij op slakken jagen. Ze lopen hier nu een paar weken rond, ben benieuwd of het gaat schelen van de zomer.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. wow,wat een tips allemaal. Hier vreten de slakken ook aan mijn groenten en planten. Heb direkt kattenkorrels op boodschappenlijst gezet om het uit te proberen. Moet ik die in de moestuin zetten of mag dat ook naast de moestuin. Katten komen hier toch niet,want mijn hond loopt buiten.En als die begint te miauwen........
    Groetjes Cindy

    BeantwoordenVerwijderen
  16. ik leg elke avond en klein beetje koffie drap goed rond de stelen, er echt tegen aan, van mijn meest dierbare planten waar de slakken zo gek op zijn. Als ik dit heel consequent doe blijven ze van die planten af. verder ligt mijn tuin vol omgekeerde plastic schaaltjes en "oogst" ik elke ochtend vroeg tientallen slakken.Die gaan over de sloot. Andere oplossingen probeer ik niet, teveel veldmuizen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Veldmuizen komen niet op kattenbrokjes af als je de methode toepast zoals wij beschrijven: maximaal een uur de brokjes buitenzetten.

      Verwijderen
  17. Ik zweer ook bij koffieprut , oorspronkelijk bedoelt om de katten van de buren uit de tuin te houden.

    Maar ik merk ook dat ik VEEL minder slakken in de tuin heb. En ik had er echt een hoop , hele narcissenbloemen werden van de steel gegeten.
    Ook gebruik ik de escarGO korrels, mede omdat ik ook wat eetbare planten heb staan.

    Koffiprut redelijk te krijgen, ik verzorg de koffieautomaat op mijn werk, dus elke week 2 kg koffieprut mee naar huis haha , tuin ophogen met koffi. En het ruikt nog lekker ook als het zonnetje schijnt

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Onze katten blijven binnen (geen overlast voor de buren en veiliger in de buurt van snelwegen!), dus de muizen, die op het vogelvoer afkwamen, lopen vrolijk rond en maken onze hond gek...

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Vraag me al heel lang af waarom slakken van zevenblad afblijven? Kunnen we ze dat leren dan zijn slakken bij menige tuinier welkom volgens mij !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geen idee waarom ze geen zevenblad eten. Mochten ze dat wel doen, dan zouden inderdaad heel wat tuiniers de slakken graag zien komen :-)

      Verwijderen
    2. Het schijnt dat wilde planten zich teweer stellen tegen slakkenvraat, ze eten de zwakke plantjes. Wil je datzelfde creëren bij je moestuin plantjes, dan kun je het beste zelf zaad kweken van de sterkste overlevers in je tuin. Of het werkt weet ik niet! Ik heb wel gezien dat van de 5 kroppen sla er 1 is die regelmatig slakken bezoek krijgt en de andere niet. Die ene is wel bijna op, dus ik ga die kattenbrokjes proberen, vóór ze toch aan de andere kroppen beginnen! 😜

      Verwijderen
  20. bij mijn weten zijn zowat alle slakken eetbaar en bovendien erg voedzaam, dus vang ze liever levend dan ze te vermoorden, volg de richtlijnen op uit onderstaande link en bereid ze bijvoorbeeld in kruidenboter: https://www.kokswereld.nl/forum/viewtopic.php?t=7055

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat is het verschil tussen ze vermoorden en ze levend vangen om ze dan op te eten? :-p
      Wij stellen in onze tip voor om ze levend te vangen en ze levend elders uit te zetten.

      Verwijderen
    2. Je kunt niet weten wat de slakken gegeten hebben. Met een beetje pech aten slakken van het vingerhoedskruid. Dat is giftig voor mensen en geeft onder andere hartklachten. Dus ik zou niet aanraden slakken uit de wilde natuur op het menu te zetten. Er zijn slakken kwekerijën waar je veilig slakken kunt consumeren.

      Verwijderen
  21. Ik gooi platgedrukte eierschalen rond m'n planten. Dat doet hen pijn en zo blijven ze van m'n plantjes af.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Bekijk dit eens: https://vimeo.com/65745551, dan kunnen we hopelijk het fabeltje de wereld uithelpen dat slakken niet over een doorgesneden fles, een blikje, eierschalen of sparrennaalden kruipen :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, als ze dwars op de snederichting over de scherpe rand kruipen zullen ze waarschijnlijk geen hinder ondervinden. Als ze met de snede mee kruipen, dan is dat wat anders, denk ik.

      Verwijderen
    2. Bedankt! Ik had hier al zo'n vermoeden van!

      Verwijderen
  23. ik kijk wel welke buurman het meeste bier zuipt, vraag ik wel aan hem of hij wat halflege flesjes buiten laat staan, heb ik er ook geen last meer van slakken

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Ik verzuip ze wel in een bakje bier.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Chinese koolbladeren. Trekt veel slakken aan en dan blijven ze van je andere planten af. 's avonds inzamelen. En wat je met de slakken doet, mag je zelf bepalen.

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Ik heb een experiment gestart. Gedroogde bamboebladeren rond mijn pompoenplantjes die op de composthoop geplant zijn. Dag 1 hebben ze al overleefd. De bamboe geeft een bepaalde geur af, de bladeren zijn zeer droog en ruw.... Ben benieuwd.

    BeantwoordenVerwijderen