Lijfspreuk

"Tuinieren is de meest therapeutische, ecologische en opstandige daad
die je voor jezelf, je gezin en de maatschappij kan verrichten"
(Filip Muylle - Bliss)

zondag 20 oktober 2013

Look of knoflook planten in de herfst


Planten van knoflook kan van begin oktober tot half november in je ecologische moestuin. Lookbollen met grote tenen zijn het meest geschikt om te planten want ze geven de grootste opbrengst in juli of augustus. Ik koop de lookbollen gewoon in de groentenafdeling van een biowinkel zoals Origin'O, Bioshop, Biovita of Bioplanet. Je kan de lookteentjes gemakkelijk lospeuteren uit de bol als je het buitenste vlies verwijderd hebt.


Plant een lookteen om de 10 cm en stop het ongeveer 7 à 8 cm diep zodat de punt ongeveer 5 cm onder de grond steekt. Wil je meerdere rijen, laat dan 25 cm tussen elke rij. Ik zet altijd een gebogen stuk groene tuindraad boven de geplante looktenen om ze te beschermen tegen de duiven en merels die graag in de kale tuingrond woelen. Vanaf maart kan je ook insectengaas of gaasdoek spannen tegen de uienvlieg die in mei eitjes legt rond de plantjes.
Knoflook houdt van vochtige grond om goed wortel te schieten. De grond mag echter niet bemest zijn. Anders krijg je veel blad en weinig bollen. De plaats waar de look staat moet zoveel mogelijk zon krijgen. Dit is heel belangrijk omdat er enkel met veel zon een goede rijping is van de lookbol.


Na enkele weken komen de eerste scheuten al boven de grond. Look gaat dus de winter in met jong loof. Tijdens die periode groeit de look bijna niet en toch is die koude periode nodig voor een goede opbrengst in de volgende zomer. Je kan ook knoflooklook in het voorjaar planten rond maart en dan steek je de teentjes slechts 3 cm diep zodat de punt net niet boven de grond uitsteekt. Planten in het voorjaar geeft echter een iets mindere opbrengst.
Look wil vochtige grond om te wortelen, maar té natte grond is dan weer heel slecht. Aangezien in de herfst geplant wordt kan dit een probleem geven door de vele regenval. 2013 is daar een mooi voorbeeld van. Je kan dit oplossen door kleine greppels te graven rond je knoflookperk. Het enige werk tijdens het groeiseizoen is het opkomend onkruid met de hand weghalen. Doe je dit regelmatig gedurende vijf minuten, dan houdt dit werkje niets in. Het is zelfs ontspannend na een stresserende dag op het werk.


Het leuke aan zelfgekweekte look is ook dat je het hele jaar van de oogst kan genieten. In de herfst en winter heb je het meest nood aan hartige gerechten en in die periode komt look als smaakmaker ten volle tot zijn recht. Bovendien is knoflook enorm gezond. De voorwaarde is wel dat je de lookbollen direct na de oogst goed hebt laten drogen. Dat doe je door ze in open lucht onder een afdakje te laten drogen bij zonnig weer. Niet twijfelen dus om als beginnend moestuinier look te planten.

12 opmerkingen:

 1. Dat ga ik vandaag ook eens proberen. Op hoop van zegen...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat lukt wel. Veel succes!
  En laat binnen enkele weken eens weten of je al scheutjes uit de grond ziet komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goeie tips! Ik twijfelde nog een beetje, maar ga het toch eens proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Spijtig dat de tuin er zo kaal bij ligt.Een dikke laag hooi biedt veel voordelen voor de grond. De knoflook heeft geen problemen om daar door te groeien en blijft beschut tegen vogels.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben akkoord dat hooi voordelen biedt maar op dat moment hadden wij geen 'proper' hooi ter beschikking, enkel verdroogd onkruid dat al in zaad stond. Het was dus niet aangeraden om dat op de kale grond te leggen. Is hooi even goed als stro? Heb jij toevallig een idee hoe ik aan biologisch stro kan geraken?

  Die kale grond kwam trouwens van een perk vol kweekgras dat we enkele maanden hadden afgedekt met dik plastic om het kweekvrij te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Biologisch stro vinden is wel moeilijk gezien bioboeren hun stro zelf gebruiken. Ik gebruik hoofdzakelijk hooi omdat ik over veel grasland beschik. Wat je gebruikt is om het even. Vraag eens na bij de buren. Daar kan je eventueel hun grasmaaisel afhalen, bladeren, gesnoeide hagen, etc.. Ik verspreid ook verdroogde penen. Ik ondervind ook geen problemen met zaaddragend onkruid, kwestie van ervoor te zorgen dat het eventueel gekiemde zaad geen wortel vat. Ik ben van mening dat het gebruik van 'conventioneel' hooi (in zoverre het niet met kunstmest gevoed is) te verkiezen is boven een naakt stuk grond.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zo'n goede uitleg, nu weet ik meteen hoe ik er aan moet beginnen! Super :)

  http://www.mamzella.be

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Graag gedaan, Evelien :-) Wanneer ben je van plan om look te planten?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb dat nu 2 jaar na mekaar in plantzakken gepland in mij voortuin. Ik had er wel wat opbrengst van maar ze bleven wel erg klein. Enig idee wat look nodig heeft om wat dikkere bollen te krijgen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De grootte van de teentjes die je plant heeft invloed op de grootte van de bol.

   Verwijderen
 10. Ik heb ze vorige donderdag en zaterdag geplant, naast winterui en sjalotten. Zelf doe ik verbrijzelde eierschalen en houtas in de plantgaten. Goede tip om de grond ertussen te bedekken. Ik doe dat doorgaans pas als er al jong loof boven komt, maar 't zou nu eigenlijk ook al kunnen natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ja, de grond bedekken voorkomt dat je veel moet wieden. Waarom gebruik je precies eierschalen en houtas? Look heeft toch enkel wat kalium nodig.

  BeantwoordenVerwijderen