Lijfspreuk

"Tuinieren is de meest therapeutische, ecologische en opstandige daad
die je voor jezelf, je gezin en de maatschappij kan verrichten"
(Filip Muylle - Bliss)

zondag 6 juli 2014

Fruitvliegjes vangen op ecologische wijze

Zwermen fruitvliegjes op het rijpe fruit in de keuken is een gekend zomerverschijnsel dat heel vervelend is. Fruitvliegjes  - ook bananenvliegjes genoemd - planten zich ook heel snel voort, in twee weken ontwikkelen ze van eitje tot volwassen insect. Een plaag van fruitvliegjes lijkt alleen maar tegen te gaan door gif te gebruiken. Dat klopt niet. Wij hebben een volledig ecologische en diervriendelijke methode gevonden. Een zelfgemaakte fruitvliegjes val. Wij noemen het een fruitvliegjes vanger.

fruitvliegjes vanger, fruitvliegjes vangen, ecologisch

Zorg voor een lege PET-fles met dop. Maak enkele kleine gaatjes op een paar centimeter van de bodem. Haal de dop eraf en giet bovenaan een kleine hoeveelheid verse fruitpulp of vers fruitsap in de fles. Azijn of zurige wijn is ook goed.

fruitvliegjes vanger, fruitvliegjes vangen, ecologisch

Schroef de dop er terug op en zet de fles waar je het meest last hebt van de fruitvliegjes. Ze komen op de fruitgeur in de fles af om te eten en eitjes te leggen. Als ze gedaan hebben vliegen ze instinctief naar boven en blijven ze daar vastzitten.

fruitvliegjes vanger, fruitvliegjes vangen, ecologisch

Elke dag giet je het sap of de pulp van de fles uit in de tuin en spoel je het flesje uit want tegen de binnenwand kleven vaak eitjes. Als jj niet spoelt en de fles zomaar weer in de keuken zet kunnen die eitjes al na een dag uitkomen en voor een nieuwe plaag zorgen. Als je dit buiten uitgieten en spoelen een paar dagen doet ben je verlost van de fruitvliegjes.

Zorg wel dat je vanaf dan alle fruitresten meteen uit de keuken verwijderd, ook omwille van die snelle voortplanting. Gooi ze ofwel op de composthoop of gooi ze in een goed afgesloten vuilnisbak die buiten staat. Ook in een donkere vuilnisbak binnen vol fruitresten kan een fruitvlieg via een minuscuulkiertje naar binnen en zich probleemloos voortplanten.
Sluit ook goed de flessen af waarin alcoholhoudende dranken zitten. Alcohol is gegiste suiker en de vliegen denken dat dit rottend fruit is en komen daar massaal op af. Probeer maar eens ongestoord een glas rode wijn te drinken in je keuken waar er fruitvliegen zijn. Ze zijn dol op op dat 'druivensap'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten