Lijfspreuk

"Tuinieren is de meest therapeutische, ecologische en opstandige daad
die je voor jezelf, je gezin en de maatschappij kan verrichten"
(Filip Muylle - Bliss)

woensdag 19 november 2014

Herfstbladeren verzamelen in een bladkorf om bladaarde te maken


Verzamel elke herfst vanaf november de afgevallen bladeren in een bladkorf. Laat ze twee tot drie jaar verteren tot bladcompost of bladaarde, een goede bodemverbeteraar die bovendien langzaam een beperkte hoeveelheid voedingsstoffen afgeeft. De organische bladaarde is bruikbaar in de siertuin of de moestuin. Vooral het bodemverbeterend effect is het grote voordeel van bladaarde. Het houdt goed het vocht vast, wat nuttig is bij droge perioden. Als het té vochtig is, dan helpt het juist om snel het overtollige water af te voeren. Bladaarde is dus ideaal bij de aanplant van bomen en struiken.

Bladeren die snel verteren komen van de appel, es, vlier, linde, kastanje en wilg. Traag verterende bladeren zijn die van de plataan, eik en beuk. Zorg dat de hoop bladeren vochtig blijft. In de herfst is dit geen probleem omwille van het mistige weer. Uiteraard kan de zomerperiode heel droog zijn maar alsmaar vaker is ook een grote periode van het voorjaar droger dan vroeger omwille van de klimaatverandering. Vergeet ook niet dat langdurige vrieskou de bladeren serieus uitdroogt. De hoop afdekken zorgt dat het vocht niet snel verloren gaat.

 

5 opmerkingen:

 1. Dit seizoen ga ik ook eens bladeren separaat composteren i.p.v. direct te mulchen. Ik heb veel eikenblad ter beschikking maar die vallen toch eerst in de late lente.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vandaag staak ik en dat is een prima moment om alle gevallen bladeren (die vanop de paden, de rest niet) te verzamelen. 't Geeft inderdaad heel breed bruikbare compost.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haha Ludo, dat was inderdaad een goed moment om de bladeren van de paden te verzamelen :-)
  Woelmuizenier, ik snap niet goed dat je spreekt over eikenblad dat in de late lente valt. Heb jij koppige eiken die weigeren in de herfst hun blad te laten vallen? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is inderdaad zo. De bladeren worden wel bruin maar blijven de ganse winter aan de boom tot in de lente. Misschien een koppige soort?

   Verwijderen
 4. Heel raar, bruine bladeren behouden is normaal iets voor beuken. Ik denk dat het echt uniek is, zo'n koppige eikensoort :-)

  BeantwoordenVerwijderen