Lijfspreuk

"Tuinieren is de meest therapeutische, ecologische en opstandige daad
die je voor jezelf, je gezin en de maatschappij kan verrichten"
(Filip Muylle - Bliss)

zaterdag 14 maart 2015

Phlomis Russeliana, de ideale plant voor een ecotuin

Na de enthousiast bezochte tekst over onze ecotuin gaan we even dieper in op de planten die passen in een tuin waar je de planten zelf het werk laat doen. Dit zijn planten die zichzelf uitbreiden zonder te woekeren.


De Phlomis Russeliana of brandkruid is een prachtige tuinplant. Het brandkruid uit de Lipbloemenfamilie is bovendien een ideale plant voor de ecologische siertuin want ze combineert een aantal zeer interessante eigenschappen. Het blad is een goede bodembedekker, de plant breidt zich gestaag uit en het blad is groenblijvend in de winter. De bloemen zijn subtiel geel van kleur en gegeerd bij de bijen en hommels. De bloemstengels zijn sterk en hoog en hebben een mooi wintersilhouet dankzij de mooie zaaddozen.De plant groeit gemakkelijk en kent geen ziektes of belagers en ze bloeit heel de zomer. Het blad van de Phlomis bevat onkruidwerende stoffen. De droge bladeren werden vroeger gebruikt als pit voor olielampen en dat verklaart meteen de naam Brandkruid.


6 opmerkingen:

 1. Weet jij ook hoeveel je er nodig hebt voor een nieuw aan te planten border - zeg een vierkante meter. Want deze staat op mijn verlanglijstje.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het hangt er vanaf hoe snel je oppervlakte moet dichtgegroeid zijn. Wij hebben slechts één plant gezet die we elk jaar lieten uitbreiden. Op de foto zie je het groeiresultaat van die ene plant na vijf jaar.
  Volgens de 'boekskes' moet je 4 à 7 planten per vierkante meter nemen, maar als ecologische tuiniers nemen we die aantallen altijd met een korreltje zout. Wij hebben het geduld om de plant haar werk te laten doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Interessant verhaal over de Phlomis. Ik heb vorig jaar een paar planten aangeschaft. Ook met de bedoeling dat ze, als ze zich hier thuis voelen, zichzelf gaan vermeerderen.
  Als ik de foto's hierboven zie, is ook het winterskelet prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Inderdaad Zem, het wintersilhouet is heel mooi. Succes met de aangroei van je Phlomis! ;-) Laat ons op het einde van het seizoen misschien weten wat er dit jaar bijgegroeid is.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik probeer hier Phlomis tuberosum' Amazone', maar die doet het eigenlijk niet zo goed. Ik hou wel van de plant en de bloeiwijze

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De roze Phlomis "Amazone" heeft ook bij ons de eerste winter niet overleefd.

  BeantwoordenVerwijderen