Lijfspreuk

"Tuinieren is de meest therapeutische, ecologische en opstandige daad
die je voor jezelf, je gezin en de maatschappij kan verrichten"
(Filip Muylle - Bliss)

donderdag 25 juni 2015

Ecologische grasmaaier

Een gazon is niet het meest ecologische onderdeel van een tuin. Bovendien vraagt een gazon heel veel onderhoud. Een kort gemaaid stukje gras is echter wel heel plezant voor de spelende kinderen of om te relaxen in de zomer. Daarom dat bijna elke tuineigenaar toch een gazon heeft. Dat is dan meteen de reden waarom wij een tip geven om op zijn minst het maaien van het gras zo ecologisch mogelijk te houden.

ecologische grasmaaier, brill, duwmaaier ecologische grasmaaier, brill, duwmaaier

ecologische grasmaaier, brill, duwmaaier ecologische grasmaaier, brill, duwmaaier

Sinds enkele jaren gebruiken wij een gloednieuwe duwmaaier zonder motor, de zogenaamde handmaaier. Het is er eentje van het oude, degelijke Duitse merk Brill. Wij noemen het lieflijk ‘ons duwertje op mankracht’ want vervuilende benzine of elektriciteit komt er inderdaad niet aan te pas. Het weegt ook veel minder dan een klassieke maaier op elektriciteit of benzine en is dus veel lichter in gebruik. Grasmaaien wordt hierdoor een aangename, sportieve bezigheid in open lucht. Het maaiertje produceert ook geen geluid wat in onze hectische leefomgeving een grote luxe is.
Als we eerlijk zijn, dan moeten we wel toegeven dat de bijgeleverde opvangbak niet zo goed werkt. Als je aan het maaien bent merk je meteen dat er meer gras naast de bak vliegt dan erin. Wij lossen dat dan op door achteraf het gras bijeen te harken met een grashark.

Alles bij elkaar is de motorloze duwmaaier volgens ons een aanrader voor elke ecologische tuinier die het arbeidsintensieve gazon toch wat minder milieubelastend wil maken. Tijdens het maaien kan je dan in alle rust nadenken over hoe je het gazon kleiner kan maken en de vrijgekomen ruimte ecologischer kan inrichten. Een extra border, een bloemenweide, een hooiveldje, wat meer struiken. Je moet blijven dromen.

6 opmerkingen:

  1. Klopt, biodiverse tuinier, we moeten niet te lang dromen, maar ze vooral doen uitkomen! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hier ook in gebruik: http://muggenbeet.blogspot.be/2013/05/en-stoten-maar.html

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi machien, Ludo! :-) Van welk merk is dat prachtig rode toestel?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Herrie makende tuinmachines zie ik liever niet.

    De rookwolken en stankvlaggen van deze herriemakers vind ik vervelend.

    Hoewel ik nu geen grastuin heb, herinner ik mij het fluitend duwen achter onze handmaaier nog goed.

    Natuurvriendelijke groet,

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Naar welke naam luisterde je handmaaier, Rob? Blijkbaar had hij/zij een goede invloed op je humeur toen je nog moest grasmaaien. :-)

    BeantwoordenVerwijderen