Lijfspreuk

"Tuinieren is de meest therapeutische, ecologische en opstandige daad
die je voor jezelf, je gezin en de maatschappij kan verrichten"
(Filip Muylle - Bliss)

maandag 23 mei 2016

Tomaten verspenen geeft hen lange benen

tomaten verspenen, tomaten kweken, tomaten verplanten, tuintip, ecotuintip

Naar aanleiding van de vraag van een fan kwamen we tot deze tip om tomaten met succes te kweken zelfs zonder serre.
Door de mogelijke nachtvorst is het aangeraden om tomaten ten vroegste half mei buiten uit te planten. Het duurt zes weken om tomaten van een zaadje op te kweken tot een stevige plant. Even terugrekenen leert ons dat je dan best eind maart of begin april tomaten zaait in potjes.
De tomatenzaadjes ontkiemen het best bij temperaturen tussen 20° en 25°C, zowel overdag als ’s nachts. Elektrische kweekbakjes zijn daarom het ideale hulpmiddel om binnen op te kweken. Als de kiemplantjes tevoorschijn komen moet je de plantjes uit het kweekbakje halen. Te veel warmte in combinatie met te weinig licht (we kweken de tomaten immers op een vensterbank) zorgt voor lange slappe steeltjes. We hebben de potjes met zaailingen in een onverwarmde kamer op het westen gezet waar de temperatuur tijdens de dag én de nacht varieert tussen 18 à 20 graden.
Na ongeveer twee weken verspeen je voorzichtig de kleine plantjes. Dit gaat het best als de zaaigrond wat droog is. Verspenen betekent gewoon dat je het kiemplantje losmaakt uit de zaaigrond en herplant in een nieuwe pot gevuld met potgrond. Steek het plantje diep in de voedselrijke potgrond zodat de kiemblaadjes nog net boven de grond uitsteken. Dat is van belang want het stengelgedeelte dat onder de grond zit zal extra zijwortels aanmaken. Door die zijwortels kan de tomaat makkelijker voedsel opnemen. Een tomaat heeft namelijk heel wat voeding nodig. Vanaf het verspenen zorg je dat de plantjes in een temperatuur van 20°C staan. ’s Nachts mogen ze enkele graden kouder staan. Temperaturen lager dan 12°C zorgen echter voor groeistilstand.

Na nog eens een tweetal weken plant je de tomaten opnieuw over in grotere potten die breder en liefst zo hoog mogelijk zijn. Tomaten maken immers diepe wortels en bovendien kan je zo de stengel dieper planten met de kiemblaadjes nu onder de grond. Zo krijg je een tweede keer nieuwe zijwortels aan de stengels wat weer extra voedselopname mogelijk maakt. Bij zonnig weer zet je de tomatenplanten buiten, ’s nachts mogen ze niet kouder staan dan 15°C. Vanaf ongeveer half mei kan je tomaten uitplanten in open lucht en dan ga je opnieuw de stengels dieper planten zodat er wéér extra zijwortels aangemaakt zullen worden.. Op onze overzichtsfoto zie je tomatenplanten die we allemaal op hetzelfde moment gezaaid hebben. De plantjes in het kleinste potje zijn nooit verspeend. De planten in de middelste pot zijn verspeend. In de rechtse pot zijn de planten verspeend en dan nog eens overgeplant in deze hoge pot.

8 opmerkingen:

 1. jamaar, en dan? Mogen ze in de regen staan? Hoe de plantjes beschermen tegen de beestjes?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. goede uitleg! ik doe dit al jaren zo met een héél mooie opbrengst...ik kan nog een tip bijgeven, water geven aan de voet, nooit op de plantjes want daar houden ze niet van. Tomaat is een oeverplant :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Reacties
  1. Bedoel je verspenen? Broccoli verspeen je - net als bloemkool - zodra het eerste echte blaadje zichtbaar is in een nieuw potje. Als het plantje daarin volgroeid is kan je uitplanten in volle grond.

   Verwijderen
 4. Ik heb naast de tomaten een diep plantpotje ingegraven, en geef daar water in...........

  BeantwoordenVerwijderen