Lijfspreuk

"Tuinieren is de meest therapeutische, ecologische en opstandige daad
die je voor jezelf, je gezin en de maatschappij kan verrichten"
(Filip Muylle - Bliss)

zondag 25 september 2016

Het verborgen leven van bomen

het verborgen leven van bomen, Peter Wohlleben, boekbespreking, recensie

Het Verborgen Leven Van Bomen is een bijzonder boek van boswachter Peter Wohlleben. De schrijver combineert de meest recente wetenschappelijke inzichten met zijn eigen jarenlange ervaring als boswachter op een originele manier. Hij beschrijft alles vanuit het standpunt van de boom als zelfstandig wezen dat samenleeft met de andere bomen, net zoals de mensen. Zo is een bos een hechte boomgemeenschap van families, vrienden en kennissen net als een dorp van mensen. Iedereen helpt er elkaar. Bomen communiceren met elkaar, ze delen voedsel, ze helpen kinderen en ouderen, en ze beschermen zich samen tegen gevaren. Deze samenwerking leidt tot het ideale bos waarin alle factoren in evenwicht zijn. Hoe de bomen dit oerbos creëren alsof het menselijke bouwvakkers waren wordt in elk aspect beschreven in het grootste deel van het boek. Wat de taal is van de bomen, hoe ze liefde tonen, hoe ze hun kinderen opvoeden, hoe ze groeien, hoe ze slapen in de winter, wat de verschillende karakters zijn bij bomen.
In het tweede deel toont hij aan dat bomen in tuinen, parken of steden nooit het ideale klimaat van een bos kunnen ervaren en daarom altijd als 'straatkinderen' door het leven gaan.
Als je dit prachtboek leest voel je je na een tijdje zelf een beetje boom.

9 opmerkingen:

 1. Voor mijn verjaardag enkele weken geleden kreeg ik twee boeken: 'Das geheime Leben der Bäume' (Peter Wohlleben) en 'What a plant knows' (Daniel Chamovitz).
  Al langer op mijn boekenplank staat 'The secret life of plants' (Thompson and Bird).
  Thompson vond ik toendertijd (zo rond 1991) fascinerend. Chamovitz is nogal (te) veel tekst, maar toch zeer interessant. Wohlleben is voor deze winter. 'k Ben benieuwd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Op wikipedia lees ik dat Thompson and Birds boek zelfs van 1973 is en toen heel controversieel was onder wetenschappers. De sceptici hadden wellicht ongelijk. Bedankt ook voor je tweede boekentip van Chamovitz. Liever veel tekst dan teveel prentjes zoals in de moderne boeken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeer ontspannende, zelfs humoristische en zeker interessante winterlectuur is 'The sex life of plants' (Alec Bristow, 1978).

   Verwijderen
  2. Haha, dat boek zullen we sparen als we ons willen opwarmen tijdens de vrieskou :-)
   (als het nog zal vriezen tenminste)

   Verwijderen
 3. Tijdens mijn vakantie heb ik met veel genoegen het boek van boswachter Peter Wohlleben gelezen. Buitengewoon interessant.
  En toen heb ik een ander boek weer opgepakt uit 2005 geschreven door Colin Tudge: The Secret Life of Trees, How they Live and Why they Matter. Vertaald in het Nederlands in 2006 : Het verborgen leven van bomen, levensloop, functie en betekenis. Minder populair geschreven, daardoor wat minder toegankelijk maar zeer informatief. Zeer veel bomen worden ook uitgebreid beschreven.
  Ons leeslijstje voor de winter wordt als maar groter ;-)
  Hartelijke groet, Zem.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aha, nog een boek dat we op ons to-do lijstje kunnen zetten. Het lijstje wordt inderdaad alsmaar langer. :-) Bedankt voor de tip!

   Verwijderen
  2. Prachtige tip, Zen.
   Colin Tudge was mij onbekend maar nu niet meer: http://www.campaignforrealfarming.org/2016/08/a-17-point-plan-for-post-brexit-farming/ .

   Verwijderen
 4. 'k Heb net P. Wohlleben helemaal gelezen. Prachtig. Niet alleen is mijn kijk op bomen intensiever geworden, ook mijzelf, denken en doen, stel ik nu meer in vraag.

  BeantwoordenVerwijderen