Lijfspreuk

"Tuinieren is de meest therapeutische, ecologische en opstandige daad
die je voor jezelf, je gezin en de maatschappij kan verrichten"
(Filip Muylle - Bliss)

woensdag 22 maart 2017

Klimop planten om fijn stof te verminderen

Klimop vermindert fijn stof of luchtvervuiling. Fytoremediatie betekent zuiveren met planten. Klimop is een echt zuiverende plant.

Plant klimop tegen je gevel om het fijn stof in je buurt te verminderen. Het klinkt vreemd maar het is echt waar. Op de klimopbladeren leven bacteriën die dieseluitlaatgassen afbreken. Dat is aangetoond in een onderzoek van de jonge Belgische wetenschapper Vincent Stevens. Als de klimop groeit in een stadsomgeving met veel verkeer zitten er meer van die bacteriën op de klimopplant dan in een niet-vervuilde omgeving. Die bacteriën voeden zich dus met de luchtvervuiling.
Denk er dus aan om zo snel mogelijk klimop te laten groeien tegen je gevel aan de straatkant. Overtuig ook je buren om dit te doen!
Klimop is een heel sterke plant en kan het hele jaar door geplant worden. Je hoeft echter geen planten te kopen. Klimop is heel makkelijk te stekken tijdens elke periode van het jaar. Vraag bij mensen met een oude klimop of je wat scheuten mag snoeien van de klimmende takken. Plant ze meteen in stekgrond of gewone potgrond. In de herfst kan je de scheuten dan uitplanten tegen de muur. Klimop is een bosplant. Als je gevel zuidgericht is bedek je de wortel best met een tegel of dakpan om de plant een koeler klimaat te geven.

Dat klimop muren beschadigt klopt niet. De haarworteltjes dringen niet dieper dan enkele millimeter in de steenporiën. Waar je wel mee moet oppassen is bij het verwijderen van de klimop (mocht dat ooit nodig zijn). Zomaar de levende klimop van de muur aftrekken zal inderdaad stukjes steen losmaken. Als je echter de klimop aan de voet eerst volledig doorknipt zitten de stengels die op de muur groeien zonder voeding. Na enkele weken zijn de takken en haarwortels zodanig verslapt en verdroogd dat alles makkelijk te verwijderen is zonder schade.
Klimop beschadigt ook niet de boom waar hij in groeit. Klimop is geen parasiet en neemt dus geen voedingsstoffen op van de boom. Enkel als de klimop begint te groeien in ene boom die al ziek, verzwakt of dood is, kan de klimop zorgen dat de boom bij harde wind sneller zal neervallen. Sowieso vallen zulke zieke of dode bomen om, met of zonder klimop.

Klimop trekt veel insecten aan zoals bijen, vlinders en zweefvliegen

Klimop heeft nog veel andere voordelen voor de ecologische tuin. Ten eerste eten de rupsen van de vlinder Boomblauwtje van de bloemknoppen en de jonge vruchten. Bijna volgroeide rupsen eten ook van jong blad.
De kleine bloemen van de klimop worden bezocht door bijen, vlinders en zweefvliegen. De bessen worden graag gegeten door de merels, spreeuwen en houtduiven. Merels nestelen ook graag in volgroeide klimopstruiken. De Citroenvlinder overwintert graag in de klimop. Eigenlijk is de klimop een geliefde schuilplaats voor veel dieren.

Klimop trekt veel insecten aan zoals bijen, vlinders en zweefvliegen. De rups van dit Boomblauwtje eet knoppen of vruchten van de klimop. Grotere rupsen eten soms blad.

Klimop trekt veel insecten aan zoals bijen, vlinders en zweefvliegen

5 opmerkingen:

  1. Dit loflied op de klimop spreekt me zeer aan!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Laat ons in canon zingen ter ere van de klimop! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Sowieso een prachtige plant, ook als nestplaats

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb dat precies al eens ergens gelezen. En daarna besloten mijn klimop toch minder drastisch te snoeien dan ik van plan was.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Blijkbaar kan je de klimop ook gebruiken om maden uit de Compostela te weren.

    BeantwoordenVerwijderen