Lijfspreuk

"Tuinieren is de meest therapeutische, ecologische en opstandige daad
die je voor jezelf, je gezin en de maatschappij kan verrichten"
(Filip Muylle - Bliss)

donderdag 20 juli 2017

Winterbloemkool zaaien in juni en juli

Winterbloemkool zaaien in juni en juli

Zaai in juni of juli – liefst tussen half juni en half juli - winterbloemkool in potjes en plant ze uit in open grond om de 70 cm na een zestal weken. Dat is tussen half en eind augustus. Bedek de plantjes met insectengaas. Dat vind je de dag van vandaag bij de meeste tuincentra en bij biologische kwekers zoals Ecoflora.

Winterbloemkool zaaien in juni en juli, uitplanten eind augustus en insectengaas bovenop de kolen om te beschermen tegen koolvlieg en vooral koolwitjes tot eind november

Winterbloemkool gaat tot aan de winter blad vormen en gaat dan in rust. Tijdens de winter kan er vorstschade optreden en daarom wordt winterbloemkool soms afgedekt met plastic tot de zware vorst voorbij is. Door de vorstgevoeligheid heeft de winterbloemkool dus het meeste kans op slagen in de kuststreken West-Vlaanderen en Zeeland waar het bekende ras Walcheren vandaan komt. Door af te dekken is het echter ook perfect mogelijk om in het binnenland te kweken.

Winterbloemkool heeft graag grond met veel humus dat vocht vasthoudt, maar té natte grond is dan weer slecht. Bij zware kleigronden plant je de winterbloemkool dus best op verhoogde bedden.

Winterbloemkool ga je niet bemesten bij de aanplant. Pas als de koolgroei herstart na de winter – ergens in maart – heeft de winterbloemkool extra mest nodig in de vorm van compost. Naargelang de omstandigheden kan je de bloemkool oogsten in april of mei. Het oogsttijdstip bepalen is redelijk moeilijk want tot ongeveer twee weken vóór dat tijdstip is nog helemaal geen kool te zien. In die twee weken vormt de bloemkool zich dus heel snel. Ben je te laat met oogsten, dan zal de compacte bloemkool splitsen in afzonderlijke stengeltjes die uitgroeien tot bloemen. Vanaf april moet je dus heel regelmatig controleren of de bloemkoolvorming gestart is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten