Lijfspreuk

"Tuinieren is de meest therapeutische, ecologische en opstandige daad
die je voor jezelf, je gezin en de maatschappij kan verrichten"
(Filip Muylle - Bliss)

maandag 18 september 2017

Saus maken van je tomatenoverschot

Tomatensaus met kruiden, passata, oogst

Als je tomaten kweekt is het resultaat dikwijls alles of niets. Lukt alles, dan kan je meteen een grote hoeveelheid sappige tomaten oogsten die eigenlijk te groot is om in één keer te gebruiken. Verse tomaten bewaren kan echter maar voor een week bij een temperatuur tussen 12 en 16° C. Om langer te bewaren moet je op zoek gaan naar een andere methode.

Wij verwerken ons oogstoverschot liefst tot een saus van gekruide halve tomaten uit de oven, een alternatieve vorm van passata. Als de gehalveerde tomaten uit de oven zijn gekomen en zijn afgekoeld doen we ze in een grote zeef om ze met een houten lepel te pletten. Ook gebruiken we vaak een passe-vite of roerzeef. Het resultaat is een lekker gekruide tomatensaus die we invriezen om in de winter te gebruiken als basis voor de meest uiteenlopende gerechten. Het volledige recept van onze saus op basis van in de oven gedroogde tomaten staat hieronder.

Tomatensaus met kruiden, passata, oogst bewaren, passe-vite, roerzeef

Ingrediënten (voor 500 ml saus)
  • 1,5 kg rijpe tomaten
  • 3 teentjes knoflook – fijngesneden
  • Enkele takjes tijm
  • Enkele takjes marjolein
  • 2 el olijfolie
  • Zeezout
  • Versgemalen peper
Recept

Verwarm de oven voor op 180 °C. Snij de tomaten in twee helften. Leg ze op een bakplaat met de snijkant naar boven. Strooi er de fijngesneden knoflook en de kruiden over. Besprenkel alles met de olijfolie. Gebruik veel zout en peper om goed op smaak te brengen.

Zet de bakplaat ongeveer een uur in de oven. Soms is het nodig om ze wat langer in de oven te laten want de tomaten moeten helemaal zacht zijn en aan de bovenkant moeten ze beginnen karamelliseren.

Laat de tomaten nog een halfuur afkoelen en pureer ze dan met een houten lepel door een grote zeef. De restjes schil en zaadjes gooi je in de vuilnisbak. Je kruidige saus is klaar om te worden ingevroren.

Tomatensaus met kruiden, passata, oogst bewaren, passe-vite, roerzeef, in de oven gedroogde tomaten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten