Lijfspreuk

"Tuinieren is de meest therapeutische, ecologische en opstandige daad
die je voor jezelf, je gezin en de maatschappij kan verrichten"
(Filip Muylle - Bliss)

zondag 18 november 2018

Kies winterharde planten ondanks de klimaatopwarming

winterharde planten, hardiness, winterhard, zonnecyclus, hardheidszone, zonneminimum, strenge winter, vorst, siertuin, sierplanten

Ondanks de klimaatopwarming zullen er nog altijd strenge winters zijn. Dat komt door de elfjarige zonnecyclus van maximale en minimale zonneactiviteit. Bij een zonnemaximum zijn er veel explosies van energie en veel zonnevlekken, bij een minimum zijn er bijna geen explosies en vlekken. Op dit moment zitten we in een zonneminimum en door die lage zonneactiviteit is de kans groot dat de komende winter strenger is dan de voorbije jaren. Het is opvallend dat de meeste Elfstedentochten hebben plaatsgevonden tijdens of net na zo’n zonneminimum. Zelfs de allerlaatste in 1997 viel in zo'n minimum. Gemiddeld elke 11 jaar krijgen we te maken met een zonneminimum en koude winters, soms iets vroeger, soms iets later. Zo was er eentje in 2009 met in 2010 een op het nippertje afgelaste Elfstedentocht. Het volgende zonneminimum zal dus waarschijnlijk in 2020 vallen.

Het gevolg is dat je als tuinier bij het aankopen van vaste planten altijd rekening moet blijven houden met mogelijke strenge winters. Het is verleidelijk om een prachtige zuiderse plant te kopen die mooi past in je tuin maar toch moet je in eerste instantie kijken of de plant wel geschikt is voor je tuin wat betreft bodem, zon en klimaat. Je moet dus planten kopen die winterhard zijn volgens de hardheidszone waarin je tuin zich bevindt. BelgiĆ« en Nederland liggen in de hardheidszone 8 waar de minimumtemperatuur in de winter tussen -12 en -7°C kan zakken. Enkel de Ardennen en een stukje Oost-Nederland kunnen nog koudere winters krijgen.

Als je kiest voor winterharde planten zal je geen planten hebben die sterven door de koude en daardoor verspil je geen met zorg opgekweekte planten. Net zoals het vermijden van voedselverspilling is ook het vermijden van plantenverspilling een mooie ecologische daad.

3 opmerkingen:

  1. Duidelijk stuk, waarin we na deze uitzonderlijk warme en droge zomer toch nog even met beide benen op de grond van onze klimaatzone worden gezet!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Zem, jij geloofde ons maar de meesten moesten eens meewarig glimlachen. Maar je ziet het: anno 2021 krijgen we gelijk. ;-)

      Verwijderen
  2. Inderdaad, we blijven best altijd down to earth.

    BeantwoordenVerwijderen