Lijfspreuk

"Tuinieren is de meest therapeutische, ecologische en opstandige daad
die je voor jezelf, je gezin en de maatschappij kan verrichten"
(Filip Muylle - Bliss)

maandag 21 januari 2019

Plant een wilgenstruik in je tuin voor meer biodiversiteit.

wilg, wilgenstruik, wilgentenen, wilgenkatjes

Ga nog deze winter op zoek naar wilgenknotters en vraag hen een rechte duimdikke tak van 50 cm. Plant de tak in je tuin op 30 cm diepte. Uit het stompje dat 20 cm boven de grond zit komen in het voorjaar nieuwe twijgen. De volgende winter laat je de struik met rust. Uit de eerstejaarstwijgen groeien namelijk weer nieuwe twijgen die deze keer bloempjes zullen dragen, de zogenaamde ‘wilgenkatjes’. De tweede winter na de aanplant snoei je voor de eerste keer de wilgenstruik. Als je elk jaar katjes wil, dan snoei enkel de helft van het aantal takken tot zo’n 20 cm boven de grond. Die snoeibeurt herhaal je elk jaar. Als je alle takken tegelijk snoeit, herhaal je de snoei pas om de twee jaar want anders krijg je geen wilgenkatjes. Katjes komen enkel op twijgjes die uit twijgen van een jaar oud groeien.

Een wilgenstruik neem veel minder plaats in dan een knotwilg(boom) en is dus ook geschikt voor kleinere tuinen. Snoeien is nodig om de struik klein te houden.
De ecologische waarde van een wilgenstruik is groot. Een struik is sowieso goed voor vogels. Een wilgenstruik krijgt bovendien katjes die in het voorjaar voedsel leveren voor de vroeg vliegende insecten als er nog niet veel ander voedsel aanwezig is. De insecten die de wilgenkatjes in maart en april waarderen zijn solitaire bijen, zeldzame zweefvliegen, bloemvliegen en vroege vlinders zoals dagpauwoog, gehakkelde aurelia, atalanta en kleine vos. De groene vrouwelijke katjes leveren enkel nectar; de gele mannelijke katjes leveren nectar en stuifmeel.
Al die insecten trekken natuurlijk ook weer vogels aan die op zoek zijn naar voedsel. Zo maken deze vogels kennis met je tuin en zullen ze ook in de zomer je tuin bezoeken en zullen ze op zoek naar eten je moestuin vrijwaren van te grote insectenaantallen.

wilg, wilgenstruik, wilgentenen, wilgenkatjes

2 opmerkingen:

 1. Leuk artikel...
  Maar dat een knotwilg meer plaats zou innemen dan een struik wilgenhakhout, daar durf ik het mee oneens zijn...
  Onze knotwilgen zijn intussen 22 jaar oud, en nemen dus aan de grond ongeveer een cirkelvormige oppervlakte in met een doorsnede (ik heb het net nagemeten) van 30 cm. Als ik die ene griendstruik van jou zo zie, neemt die een duidelijk grotere oppervlakte in beslag!
  Natuurlijk is een griend makkelijker te snoeien dan onze knotbomen (ik ga hier geen links naar de foto's plaatsen, want uit ervaring weet ik dat Blogger die reacties dan al snel als spam bestempelt...) met de knot op ongeveer 2 m hoogte, maar die knotbomen nemen veel minder plaats in, de rest is ruimte voor de bollenweide!

  En een bijkomend vraagje: wat is jouw ervaring met deze hoge snoeifrekwentie? Ik weet dat grienden inderdaad over het algemeen jaarlijks gesnoeid worden, omdat de tenen dan het best bruikbaar zijn om te vlechten, maar voor (hoge) knotbomen wordt een snoeifrekwentie van één keer om de 5-8 jaar aangeraden, omdat een hogere frekwentie de boom te snel zou uitputten. Zou een griend door dat jaarlijkse snoeien ook sneller verouderen? Van de andere kant is natuurlijk bekend dat eiken- en hazelaarsstoelen veel ouder kunnen worden dan de respectievelijke bomen, precies doordat het frekwente snoeien voor verjonging zorgt. Is jou hierover iets bekend?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sorry voor de laalttijdige reactie!

   De hoge snoeifrequentie heeft bij ons geen invloed op de groei. Er komt helaas voldoende mest vanuit het omliggende landbouwgebied (via natte en droge depositie).

   Je redenering ivm de hoeveelheid grondoppervlakte die een knotwilg inneemt is volgens ons niet volledig: jij beschouwt enkel de stamomtrek maar ook het wortelstelsel van de wilg moet je meerekenen: dit neemt een oppervlakte in die grosso modo even groot is als de omtrek van de kruin. Die wortels hebben invloed op de vochtigheid binnen die oppervlakte. Bloembollen hebben inderdaad geen last van die droogte - integendeel. Andere planten wel. Ook de schaduw van de kruin kan invloed hebben op wat er wel en niet goed groeit onder de knotwilg.
   Wat we wel ondervinden is dat de jonge twijgen makkelijk "uitzakken" naar de zijkant na stevige windvlagen. Dan ziet de struik ze er inderdaad zo wijd uit zoals op onze foto.

   Verwijderen