Lijfspreuk

"Tuinieren is de meest therapeutische, ecologische en opstandige daad
die je voor jezelf, je gezin en de maatschappij kan verrichten"
(Filip Muylle - Bliss)

maandag 25 maart 2019

Verloren drinkwater opvangen voor je tuin

Water besparen bij langdurige droogte, water sparen voor je tuin, drinkwater, leidingwater

Na het ongewoon droge jaar 2018 is er bij het begin van de lente 2019 nog niet veel van dit watertekort weggewerkt op veel plaatsen in Vlaanderen en Nederland. Regenwater opvangen is een goede praktijk. Het is echter ook van belang om altijd spaarzaam om te gaan met leidingwater of drinkwater.

Vang daarom elke dag het koude leidingwater op dat je normaal laat wegstromen tot je warm water hebt. Giet dat in een waterjerrycan van 20 liter die in de keuken of de badkamer staat. Als de jerrycan vol is giet je die uit in een regenton die buiten staat. Zo krijg je een enorme voorraad water die je kan gebruiken voor je tuin als het opnieuw een heel droog voorjaar of een bloedhete zomer wordt zoals vorig jaar.

8 opmerkingen:

  1. Zodoende ervaar je ook hoeveel kostbaar drinkwater je normaliter door de goot jaagt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat leerde ik gelukkig al van mijn moeder. Deze zomer ondervonden hoe belangrijk het was. Een goede gewoonte dus, dank je mama!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat levert hier 20 tot 30 liter per dag op. De regentonnen zijn nu vol, dus loopt het de vijver in, die een tikje scheef ligt... Oh ja, een emmer van vijf en eentje van tien liter volstaan voor de badkamer, en een vijf liter emmertje voor de keuken. Gewoon leeg kieperen als ze vol zijn. Niks geen jerrycan, ik vind een volle emmer van tien liter al zwaar genoeg.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Waarom mag er geen zeep in zitten? Een beetje (ecologische) afwaszeep kan toch geen kwaad voor een tuin? Of vergis ik me? Ik doe dit al jaren, en mijn tuin ziet er goed uit.

    BeantwoordenVerwijderen