Lijfspreuk

"Tuinieren is de meest therapeutische, ecologische en opstandige daad
die je voor jezelf, je gezin en de maatschappij kan verrichten"
(Filip Muylle - Bliss)

woensdag 31 augustus 2022

Appelboter maken van je valfruit

Appelboter maken van valfruit

Je valfruit verwerken is altijd aangewezen maar zeker nu veel appelbomen hun vruchten afstoten door de droogte is het een goede manier om het verlies van een grote hoeveelheid appels te vermijden. Wij hebben appelboter gemaakt met de afgevallen appels die je op de foto ziet tussen de bladeren die op hetzelfde moment afvielen. Ons recept vind je onderaan de blogtekst.

Appelboter maken van valfruit

Appelboter maken van valfruit

Snij de appels in vier stukken en verwijder het klokhuis. Schillen is niet nodig. Doe alle appelpartjes in een grote kookpot. Wij gebruikten een snelkookpan om minder energie te verbruiken. Laat de appels enkele uren op een laag vuur sudderen. Af en toe moet je uiteraard het geheel doorroeren. Door de lange kooktijd krijg je automatisch een mooie brij. Gebruik een mixer om alles nog fijner te maken of draai het geheel door een passe-vite zoals wij deden. Voeg de kruiden kaneel, nootmuskaat, gember en kruidnagel toe naar eigen smaak.

Voeg een hoeveelheid suiker toe die overeenkomt met 20% van het gewicht van de hoeveelheid appelboter die je hebt. Verdeel de appelboter in glazen bewaarpotjes. Wij hebben de gevulde potjes nog eens gesteriliseerd omdat onze hoeveelheid suiker niet zo groot was. Het is namelijk de suiker die voor bewaarbaarheid zorgt.

2 opmerkingen:

  1. Waar gebruik je dat dan voor? (ik ken dat niet, appelboter). En gaat dat ook met peren?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kan dat gebruiken als appelmoes die iets steviger is dan de gewone appelmoes. Ook gebruikt men appelboter als fruitvulling bij gebakjes en taarten.
      Ja, in principe zou dat ook kunnen met peren.

      Verwijderen