Lijfspreuk

"Tuinieren is de meest therapeutische, ecologische en opstandige daad
die je voor jezelf, je gezin en de maatschappij kan verrichten"
(Filip Muylle - Bliss)

maandag 22 augustus 2011

Grondige pH test

Om goed te groeien moeten planten voldoende licht, warmte, lucht, water en voeding hebben. Die laatste drie elementen krijgen de planten via de bodem. Het is dus belangrijk om te weten welk soort bodem of grond je tuin heeft omdat dit bepaalt hoe goed de drie elementen in je tuingrond komen en blijven. Pas dan kunnen ze immers worden opgenomen door de planten. Wij hebben hiervoor een methode toegepast die gemakkelijk is en helemaal niet duur.

Eerst bepalen we de zuurtegraad van de tuingrond. Neem hiervoor enkele kleine stalen aarde in je tuin op ongeveer 20 cm diep en vermeng ze. Neem een glazen confituurpot. Vul die voor de helft met aarde van de tuinstalen en voor de andere helft met water. Doe een deksel erop en schud de pot stevig tot je een egaal bruin moddersoepje krijgt. Van dit mengsel giet je een deel in een meetbekertje van een pH-test. Je voegt de gevraagde hoeveelheid kleurstof toe en na enkele minuten verkleurt het mengsel. Vergelijk dit kleur met de kleurkaart en je kan meteen aflezen welke zuurtegraad je grond heeft. Wij gebruiken een pH-test die men normaal gebruikt om vijverwater te controleren. Die test kan je in de gewone tuincentra kopen.


De rest van het moddermengsel gebruiken we om de grondstructuur te testen. Laat het mengsel 24u rusten in de confituurpot. Op die manier zullen de zwaardere gronddeeltjes beginnen zakken, de lichtere deeltjes zullen stijgen. Na een dag hebben zich verschillende laagjes gevormd. De onderste laag is het zwaarst en bestaat uit zand, daarboven komt een tweede laag die uit leem bestaat en ten slotte krijg je de bovenste laag met klei. Door de hoogte van elk laagje te meten kan je afleiden wat het hoofdbestanddeel is van je tuingrond.

5 opmerkingen:

 1. Als je die test zo uitvoer, zorg dan dat je drinkwater gebruikt en geen kraantjeswater, zoniet gaan de resultaten van de test waarschijnlijk vertekend worden door de kalk uit het kraantjeswater

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad een goede tip. Bedankt SuperMasj.

  Zou gedestilleerd water (voor het strijkijzer) ook goed zijn? Of is dat net té clean voor zo'n test?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. denk dat je best regenwater gebruikt bij deze test.
  tenslotte is toch dat wat je gebruikt om water te geven aan je planten ook en geen gedistileerd water.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zoals SuperMasj al lang geleden zei is kraantjeswater zeker niet goed omdat het veel kalk bevat. Al je het door een BRITA filter haalt is het wellicht wel bruikbaar. Maar alles in acht genomen lijkt regenwater gebruiken inderdaad het meeste aangewezen omdat het uiteindelijk dát water is dat in de grond terechtkomt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. je MOET Demi-water gebruiken. al helemaal geen regenwater. Deze hebben ook een pH waarde en beiinvloeden zo je test.

  BeantwoordenVerwijderen