De plant werd door Lodewijk XIV geïntroduceerd in Frankrijk als voedselplant. Je kan er zo goed als alles van eten en het bevat veel voedingsstoffen. De smaak lijkt op die van waterkers. De Fransen noemden het dan ook ‘Cresson du Pérou”. De latijnse naam Tropaeolum komt van het Grieks ‘tropaion’ dat trofee betekent. De blaadjes en de bloemen van de Oost-Indische kers lijken immers op de schilden en de helmen die in de oudheid opgehangen werden op de plaats waar de vijand verslagen werd.
De roepnaam Capucien komt van de gelijkenis tussen de bloemen en de kappen van de Kapucijnermonniken.
In de tuin is de Oost-Indische kers een heel goed middel om de zwarte bladluizen aan te trekken en zo weg te houden van andere planten. Ze wordt daarom een vangplant genoemd. Wij gebruiken de plant op die manier in de buurt van de moestuin. Op de foto zie je heel goed de zwarte bladluizen zitten onderaan het blad.
Oost-Indische kers is tenslotte ook de voedselplant voor de rupsen van het koolwitje. Wie zijn kolen wil sparen en toch de witte vlinders wil moet dus zeker deze plant proberen. De plant blijft mooi tot de eerste vorst en dan verdwijnt ze. De zaden die ongeveer een erwt groot zijn zorgen het jaar nadien voor nieuwe planten.
ga ik zeker proberen dit jaar!!
BeantwoordenVerwijderenHallo @nnemiek, moet je zeker doen. Je zal tevreden zijn van het resultaat.
BeantwoordenVerwijderenIk heb vorig jaar voor het eerst zaden geoogst van eigen kweek. Het woekert ook behoorlijk, omdat het constant zaden produceert. Maar in mijn moestuin een blijvertje.
BeantwoordenVerwijderenHet klopt dat de Oost-Indische kers veel zaden produceert maar de zaden zijn niet snel rijp, dus je kan de zaden onrijp verwijderen als je niet wil dat de plant uitbreidt. Als je geen tijd hebt om de zaden te verijderen, dan is de plant heel gemakkelijk te herkenenn en te wieden als de zaden net uitgekomen zijn.
BeantwoordenVerwijderenDe OIKers wil bij ons slecht groeien.
BeantwoordenVerwijderenPlanten staan in een metalen bak van ongeveer 20 ltr
Start was goed maar na 2 maanden was er veel uitval.
Zou het de grondtemperatuur of het mogelijk nog aanwezige zink van de metalen bak? Ik zie geen insecten op de planten.
Volgende zaai zal ik in de volle grond doen om te kijken of dat beter gaat