Als je plastiek legt werk je best met zo groot mogelijke vellen zodat er zo weinig mogelijk randen of kieren zijn. Elk streepje licht is immers voldoende om de kweek te laten groeien. Mocht dat het geval zijn aan de randen van je plastiek, dan kan je best de pol gras uitrukken en het plastiek weer goed leggen. Meestal is de kweek al verzwakt en is er veel groen maar weinig wortel.
Werk je met worteldoek in stroken, dan is het belangrijk dat de stroken overlappen. Deze lappen kan je gemakkelijk vastzetten met grondhaken.In het beste geval laat je het plastiek zo lang mogelijk liggen (minimum zes maanden). Dit is wel nog maar de eerste stap. Als je het plastiek weg haalt, dan moet je met een riek/ spitvork elke vierkante meter grond lichtjes spitten om eventuele resten van kweek te verwijderen. Dit is niet echt lastig en het voordeel is dat je de wortelstokken niet beschadigt en op hun geheel kan verwijderen. Het spitten heeft ook het voordeel dat je de bodem verlucht. Na het spitten kan je de grond mooi fijn harken. Dan is hij klaar voor het beplanten. Hierbij maken we een onderscheid tussen het planten van bodembedekkers – hagen - struiken of vaste planten of het zaaien van gras. Het is héél belangrijk om de bodem op één of andere manier bedekt te houden, anders komt er sowieso weer eenjarig onkruid op.
Voor het planten van bodembedekkers/ struiken gebruiken we de worteldoek opnieuw. We meten waar de planten moeten komen en we maken inkepingen in de worteldoek. Die kan je dan mooi rond de planten schuiven. Indien nodig zetten we de worteldoek ook weer vast met grondhaken en dan bedekken we alles met fijne schors of mulch (let op bij kalkminnende planten, schors verzuurt de grond)
Bij vaste planten gebruiken we geen worteldoek omdat deze planten zich moeten kunnen uitbreiden.Na het planten wordt ook hier een dikke laag mulch rond de planten gelegd.
Voor je gras zaait kan je de grond onbedekt laten tot de nog kiemkrachtige zaden weer opkomen. Dan ga je daar opnieuw door met een hark. Dit heet een vals zaaibed. Als je dat verschillende keren doet dan heb je alweer een deel van het mogelijke onkruid vernietigd. Gras zaai je het best in de herfst omdat er dan minder eenjarige onkruiden zullen groeien en deze vriezen dood bij de eerste nachtvorst.
Eigenlijk weet ik een meer ecologische manier zonder de aankoop van worteldoek of wat dan ook.
BeantwoordenVerwijderenZaai je grond gewoon in met Facelia... En ipv worteldoek te leggen, denk goed na over de snoeiwijze van de planten, zo voorkom je dat je in de toekomst onkruid moet plukken, enkel de eerste 2 jaren ofzo.
Goedkoper, ecologischer, minderwerk in het begin, maar de eerste 2 jaar iets meer werk.
gegroet
Onze manier van werken is vooral nuttig om wortelonkruiden definitief te doen verdwijnen.
BeantwoordenVerwijderenPhacelia is goed om onbedekte grond vrij te houden van éénjarige onkruiden.
Hoe je met snoeien onkruid kan vermijden begrijp ik niet goed.
Door heesters vanaf de aanplant ieder jaar een vormsnoei te geven kan je ervoor zorgen dat deze zoveel vertakt als je maar wilt. Op die manier kun je de bodem volledig bedekken. Samen met een juiste plantenkeuze kun je ervoor zorgen dat je geen ongewenste planten moet verwijderen. Maw zorg ervoor dat je bodem bedekt wordt.
BeantwoordenVerwijderenAls je vormsnoei optimaal is kun je zelf op bepaalde struiken gaan liggen zonder er doorheen te vallen.
Mvg
Beste,
BeantwoordenVerwijderenWerkt deze methode ook voor klimop zit met een helling achter aan de tuin dat totaal verwilderd is ?
Mvg
Hallo,
VerwijderenWil je de helling helemaal vrijmaken om iets anders te planten of wil je gewoon de klimop in toom houden zodat het er netter uitziet? Klimop die jaarlijks gesnoeid wordt is een ideale bodembedekker voor hellingen.