Lijfspreuk

"Tuinieren is de meest therapeutische, ecologische en opstandige daad
die je voor jezelf, je gezin en de maatschappij kan verrichten"
(Filip Muylle - Bliss)

maandag 26 november 2012

Plant bomen in november

Pas geplante perelaar (l), appelaar (r) en kerselaars (m) eind november 2006

November is de ideale maand om bomen te planten omdat de omstandigheden dan optimaal zijn. In die maand verliezen de bomen hun bladeren en groeien hun takken niet meer omdat de sapstroom stilvalt. Ze gaan in winterrust. Ze steken hun energie alleen nog in hun wortelgroei. Daarom is dit het beste moment om te verplanten. Als de boom bij de kweker wordt uitgegraven worden er namelijk veel minuscule haarwortels beschadigd. Omdat de haarworteltjes dienen om voedsel op te nemen zorgt die beschadiging voor acute problemen met de stofwisseling van de boom, een soort shock. Als die boom in jouw tuin wordt uitgeplant probeert hij zo snel mogelijk zijn beschadigde wortels te herstellen. Aangezien de bladvorming en de takkengroei stil ligt is er veel energie om haarwortels aan te maken.
In november is het ook vochtig en is de grond nog relatief warm. Dat zorgt ervoor dat de vorming van de fijne worteltjes heel vlot gaat.
Om de wortelgroei nog extra te stimuleren is het nodig om een goed plantgat te graven waar de wortelkluit veel ruimte krijgt. In het midden zal de boom komen, aan de rand komt een paal.
Maak het plantgat dubbel zo wijd en dubbel zo diep als de kluit. Verkruimel de uitgegraven aarde en voeg er één derde compost bij. Vul het plantgat weer wat op met dit mengsel tot de boom op dezelfde hoogte kan geplaatst worden als in de kwekerij. Dit losse, voedselrijke mengsel zorgt dat de wortels zonder problemen zullen groeien.
Plaats nu een steunpaal minstens 70 cm diep en zet hem aan de rand van de put aan de windzijde van de boom. Dat is meestal de zuidwestelijke richting. Pas daarna ga je de boom in het midden van de put plaatsen. Laat een tweede persoon de boom recht houden en voeg overal aardemengsel toe. Controleer dat de boom even hoog boven de grond staat als in de kwekerij. Het bovengrondse deel van de stam ziet er bleker uit. Druk af en toe de aarde aan met de hand, schud de kluit een beetje zodat de aarde goed doorheen de wortels valt en voeg opnieuw aardemengsel toe. Als het gat volledig opgevuld is druk je aan met de voeten. Geef wat water zodat de aarde nog beter rond de wortels hecht. Tenslotte maak je de boom vast aan de steunpaal met rubberband. De rubberband bevestig je in achtvorm en maak je met krammen vast aan de paal. Zo wordt de stam het minst beschadigd door schuren in de wind. De boom heeft nu een vijftal maanden om zich te herstellen en om zich klaar te maken voor de start van het groeiseizoen in april.

Notelaar eind november 2006
Notelaar augustus 2012
Notelaar begin november 2012
Notelaar 1 november 2014
Notelaar 13 mei 20173 opmerkingen:

 1. Ik laat die boompaal al een poosje achterwege als ik boompjes plant en dat heeft nog nooit problemen gegeven. Voordeel van er géén te plaatsen: de plant herstelt sneller en krijgt een stevigere stam, geen risico op schuurwonden met de paal of de band, visueel presenteert de boom beter zonder paal. Wel opletten voor boomtypes die permanent gesteund moeten worden zoals laagstammetjes, of struikvormen die op een stam geënt zijn, daar heb je natuurlijk wel een paal voor nodig.
  Ik doe trouwens ook nooit compost in het plantgat, en ze overleven het allemaal. Eigenlijk is boompjes planten supersimpel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Marc, die paal is toch wel nodig tegen de wind. Bij te harde wind zal hij niet omwaaien. Zijn wortels zijn nog niet stevig om de boom tegen te houden maar de rubberband doet dat dan in de plaats van de wortels. Niet vergeten dat een boom verplanten iets tegennatuurlijks is. We moeten de boom dus helpen om van die onnatuurlijke shock te herstellen.

  En dat sneller herstel zonder paal klopt toch niet. Door de boom met een losse rubberband te bevestigen kan de boom nog perfect bewegen bij lichte wind en dat komt de wortelgroei ten goede.

  Wat de compost betreft, 'overleven' is nog iets anders dan 'in optimale omstandigheden' opgroeien. Dat laatste is precies wat je met compost bekomt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik steek erg veel tijd in het planten van een boom, heb er ook een tijdje geleden iets over geschreven. Anderen vinden dat overkill, mijn methode geeft een resultaat voor mij.

  BeantwoordenVerwijderen