Lijfspreuk

"Tuinieren is de meest therapeutische, ecologische en opstandige daad
die je voor jezelf, je gezin en de maatschappij kan verrichten"
(Filip Muylle - Bliss)

zaterdag 20 april 2013

Terras of tuinmeubelen ecologisch ontmossenOntmos je tuinterras of tuinmeubelen door ze te schrobben met water met een beetje groene Biotex (officiële naam is Biotex Handwas & Inweek) of een ander fosfaatvrij, biologisch afbreekbaar waspoeder zoals van Ecover. Het is heel effectief en niet schadelijk zoals de chloorproducten die in de volksmond gekend zijn als bleekwater of javel. Een eetlepel groene Biotex op een liter water is voldoende. De enzymen in de Biotex of het Ecover waspoeder zorgen dat de celwanden van het mos beschadigd worden waardoor je veel minder hard moet schrobben in vergelijking met schrobben via gewoon water. Het is dus een ecologische methode waarvan je tegelijk niet doodmoe van wordt als je het vergelijkt met schrobben met zuiver water. De volksnaam 'groene biotex' slaat echter niet op dat ecologische aspect, maar komt gewoon van de groene doos waarin de Biotex handwas & inweek is verpakt. Het product is te verkrijgen in de Blokker winkels in België en Nederland. Soms kan je Biotex ook nog vinden via webwinkels van supermarktketens. Het Ecover waspoeder is te verkrijgen in alle biowinkels en in heel veel supermarkten.Een scheut azijn in je water is ook een mogelijkheid. Daarnaast kan je het terras schuren met zand want dan krijg je het effect alsof je wrijft met schuurpapier. De inspanning met zand is echter even zwaar als schuren met gewoon water. Achteraf moet je bovendien het zand samenvegen en van je terras halen. Het is ook niet toepasbaar bij meubelen omdat ze dan gekrast worden.

Afspuiten van mos met een hogedrukreiniger is blijkbaar geen goed idee. Je verspreidt er de sporen van het mos mee en door de kracht van het water maak je het terras door minuscule beschadigingen poreuzer. Zo maak je de ideale ondergrond voor het mos waardoor het na verloop van tijd nog beter terug groeit dan tevoren.

8 opmerkingen:

 1. Graag gedaan, Carl. Wanneer heb je de tip uitgeprobeerd?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vorig jaar het terras en de tuinmeubelen hiermee schoongemaakt en werkt inderdaad perfect! Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Reacties
  1. Ik vergeet een linkje bij te voegen. Voilà. http://www.velt.nu/nieuws/azijn-zout-tegen-onkruid-geen-goed-idee

   Verwijderen
  2. Ik begrijp niet waar je reactie op slaat. Azijn mag je niet gebruiken om onkruid te bestrijden in de buurt van bloeiende bloemen omwille van de bijen. Een scheutje azijn in water om je terras of tuinmeubelen te ontmossen heeft niets te maken met pure azijn spuiten op planten.

   Verwijderen
 4. Kan je hiervoor ook gewone (biologische) zeep gebruiken?
  Want dit kan je ook voor de was gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen