Lijfspreuk

"Tuinieren is de meest therapeutische, ecologische en opstandige daad
die je voor jezelf, je gezin en de maatschappij kan verrichten"
(Filip Muylle - Bliss)

donderdag 30 mei 2013

Zevenblad onderdrukken met Geranium macrorrhizum



Het woekeronkruid Zevenblad kan succesvol onderdrukt worden door op dezelfde plaats Geranium macrorrhizum ( rotsooievaarsbek) te planten. De Geranium macrorrhizum is een tuingeranium of Ooievaarsbek die niets te maken heeft met de Pelargonium die in de volksmond verkeerdelijk geranium genoemd wordt.
Geranium macrorrhizum is een snelle groeier die ook snel de bodem bedekt met zijn uitbundige bladeren. Hij gedijt op veel grondsoorten, zowel met veel als met weinig zon. Bovendien heeft hij mooie bloemen en de gekneusde bladeren ruiken lekker naar citroen. De hommels en de bijen zijn zelfs dol op de rotsooievaarsbek.

Om het Zevenblad sneller te onderdrukken of bestrijden is het handig om eerst zoveel mogelijk Zevenblad te verwijderen vóór je de Geranium aanplant. Wie de witroze bloemetjes van de Geranium macrorrhizum te kleurloos vindt, kan ook de paarse versie aanplanten.

 

16 opmerkingen:

  1. Dat is een mooie plant, en ruikt inderdaad lekker. Ik heb een pompoenplant neergezet waar veel zevenblad groeit, die woekert er vast wel overheen. Verder eet ik het zevenblad gewoon op, is erg gezond ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja,inderdaad, zevenblad is gezond. Veel succes met je pompoenplant! Laat ons weten of het lukt om daarmee het zevenblad in te tomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zevenblad bloeit ook mooi en kan als spinazie, peterselie of thee gebruikt worden. Als je het zo bekijkt is het een zegen. Schijnt te helpen tegen jicht, vandaar dat het ook bisschopskruid wordt genoemd.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. heb ook al gelezen dat je er pesto van kan maken, maar zelf nog niet geprobeerd. heb er nochtans genoeg staan! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als jonge bladeren neemt is het zeer lekkere pesto. Met oude bladeren wordt het een eerder bittere pesto.

      Verwijderen
  5. Ja, ik heb dat al eens gelezen bij VELT maar wij hebben niet veel Zevenblad meer door al onze geraniums ;-)
    Laat maar eens weten wanneer je een pesto-poging waagt :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. helemaal weg gaat het er niet van, maar het zevenblad verdringt de geranium niet inderdaad. Alhoewel ik ook meehelp het zevenblad weg te halen, dus dat is niet eerlijk. Gele dovenetel is een nog betere verdringer, kijk maar in het bos.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Toch wel, als je - zoals we schrijven - eerst het zevenblad verwijdert (maaien en zoveel mogelijk wortelstokken uit de grond halen), dan zullen de overblijvende wortelstokken verdrongen worden door de geranium. Gele dovenetel helpt inderdaad nog sneller maar dan bestrijd je een woekerplant zevenblad met een nog sterkere woekerplant gele dovenetel. Dan heb je nog een groter probleem. :-)
      Let op, in tuincentra wordt dikwijls de Bonte Gele Dovenetel (= de gevlekte gele dovenetel) verkocht en dat is een exoot. Gebruik die dus niet naast een natuurgebied.

      Verwijderen
  7. Beste ik heb inderdaad ook de rotsgeranium ingezet om mijn zevenblad de baas te kunnen geen enkel probleem, na een 3 tal jaren geen zevenblad meer te bespeuren op het terrein. Ik ga ook eens de gele dovenetel gebruiken, zouden er nog varianten of andere familie's zijn die zevenblad onderdrukken en zelfs wegconcurreren? Alle info is welkom..; Johan

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij hebben het geprobeerd met gele dove netel en pachysandra : zonder succes. Met de Geranium hebben we wel succes, maar je moet echt wel veel planten zetten (met 8 plantjes per m² ben je binnen de 3 jaar het zevenblad de baas.

      Verwijderen
    2. Jo, je moet het bijplanten van Geranium zoals we schrijven combineren met het zo goed mogelijk verwijderen van het zevenblad.

      Verwijderen
  8. Soep maken van het zevenblad. Recept : https://yoo.rs/carinaschoorl/blog/tuindersverdriet-soep-zevenblad-1523204456.html?Ysid=35575

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat is een handige plantdichtheid om mee te beginnen? Een stuk of 5 plantjes per vierkante meter?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vijf plantjes is goed om te starten. Wil je heel snel resultaat, dan ga je beter naar acht per vierkante meter

      Verwijderen
  10. Bij mij kwam hondsdraf in grote getale opzetten na weghalen (zoveel mogelijk)overvloedig zevenblad. Zou dat ook kunnen als verdringer?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je je tuin er minder "tuin" wilt laten uitzien en meer als "natuur", dan is hondsdraf inderdaad een mogelijkheid. Het uitzicht is echter heel anders: hondsdraf is een lage bodembedekker. De Geranium is bossiger, struikachtiger van uitzicht.

      Verwijderen