Lijfspreuk

"Tuinieren is de meest therapeutische, ecologische en opstandige daad
die je voor jezelf, je gezin en de maatschappij kan verrichten"
(Filip Muylle - Bliss)

vrijdag 23 oktober 2015

Pompoenen oogsten en bewaren op de beste manier

pompoen oogsten, pompoen bewaren, Crown Pumpkin, moestuin, moestuinweetjes, tuintip, ecotuintip

Oogst je pompoen op het juiste moment en op de juiste manier. Je weet wanneer de pompoen rijp is als het steeltje donkerder kleurt en niet meer blinkt. Bij veel soorten is die kleur egaal bruin kurkachtig, bij andere soorten zie je enkel wat kurkstreepjes zoals op onze foto.

Naast het tijdstip is ook de manier van oogsten van belang. Het vruchtsteeltje heeft dezelfde functie als het dekseltje van een jampot: als het dekseltje beschadigd is gaat je lekkere jam bederven. Zo zal ook de pompoenvrucht minder goed bewaren als je het pompoensteeltje beschadigt. Dat kan je vermijden door bij het oogsten niet het vruchtsteeltje maar de stengel door te snijden. Zo krijg een T-vormige stomp aan de vrucht zoals op de foto. Daarnaast ga je de pompoen nooit verplaatsen door hem aan het steeltje vast te nemen. De beste manier is om de vrucht zachtjes op te heffen door er je handen onder te steken zoals op onze foto.

pompoen oogsten, pompoen bewaren, Crown pumpkin

Pompoenen bewaren doe je best in een relatief droge omgeving bij een kamertemperatuur tussen de 15° en 20° C. Gewoon in de living of de gang is dus ideaal. Wij hebben een gele pompoen van najaar 2015 bewaard tot begin juli 2016 en dan nog met smaak kunnen opeten.

pompoen oogsten, pompoen bewaren, Thelma Sanders

3 opmerkingen:

  1. ik heb de pompoenen iets koeler bewaard in een droge en goed vorstvrije garage nadat ze lang hadden mogen hangen aan het rek. ik heb nu nog een over van vorig jaar. heb hem nu maar ter sier voor de deur gelegd. de voorlaatste heb ik 2 maanden geleden opgegeten. was nog prima alleen de draden binnenin waren helemaal verdroogd. hihihi moet wel eerlijk bekennen dat dat het eerste jaar is dat zo lang gelukt is.gr. Susette

    BeantwoordenVerwijderen