Lijfspreuk

"Tuinieren is de meest therapeutische, ecologische en opstandige daad
die je voor jezelf, je gezin en de maatschappij kan verrichten"
(Filip Muylle - Bliss)

vrijdag 31 juli 2020

Spitskool voor de perfecte salade

spitskool salade bbq barbecue

Als je een  spitskool fijn snijdt heb je de perfecte salade voor bij je BBQ. Spitskool smaakt wat zachter dan witte kool en ook de structuur is wat zachter.

Spitskoolsalade is een lekker alternatief voor de klassieke sla, tomaten of geraspte wortelen. Aangezien je spitskool vooral oogst in juli, augustus en september is het eigenlijk dé zomergroente bij uitstek.

Wij bereiden onze salade op deze manier. Snij de kool in twee helften en snij dan een helft in fijne reepjes. Doe de reepjes in een slakom. Alles valt mooi uit elkaar in kleine snippers. Besprenkel ze met een eetlepel appelazijn en wat zout, roer alles om en laat een halfuur staan. Voor het opdienen meng je er een eetlepel mayonaise en vers gemalen peper door.

Een spitskool is heel compact. Als je ze versnijdt komen de opeengepakte bladeren los van elkaar en krijg je snel een groot volume. Verwerk je spitskool dus niet volledig in één keer maar kijk eerst welk volume een klein deel van de kool oplevert. Anders kan het gebeuren dat je genoeg koolsla hebt voor de hele buurt. 😉

Wie avontuurlijk wil barbecueën moet eens proberen om een halve spitskool te bakken op het vuur. Just Google It als je het wilt wagen.

3 opmerkingen:

 1. Awel, ik had gisteren nog een kleine biospitskool in mijn handen in den supermarkt, maar heb hem teruggelegd wegens toch net een tikkeltje te duur. Maar ik ga het de volgende keer toch meebrengen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Toon,
  Bedankt voor de leuke tip. Jullie zetten zo'n goede informatie online (ik volg voornamelijk Facebook). Ik zou graag contact met je opnemen, echter kan ik nergens een e-mail adres terugvinden. Zou je eventueel een mailtje willen sturen naar info (@) biogroei . be ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Mathias, bedankt voor de appreciatie. We hebben een mailadres toegevoegd op FB.

   Verwijderen