Lijfspreuk

"Tuinieren is de meest therapeutische, ecologische en opstandige daad
die je voor jezelf, je gezin en de maatschappij kan verrichten"
(Filip Muylle - Bliss)

dinsdag 25 augustus 2020

Wespen verjagen met geur

Wespen verjagen met geur

Zorg dat de wespen in augustus je etentje aan de tuintafel niet verstoren door hen preventief te verjagen vóór je gaat tafelen of aperitieven. Dat doe je door vooraf een oliebrandertje met de juiste geuroliën op je tuintafel te zetten.

De geuren die wespen wegjagen zijn Citroengras, Kruidnagel, Geranium, Rozemarijn, Ylang-ylang, Groene munt, Bergthee, Lavendel, Echte salie, Anijsplant, Venkel. Wij hebben in onze tuin het meest succes door enkel de twee oliën geranium en citronella te gebruiken, van elke geur vijf druppeltjes. De kruiden in gedroogde versie op tafel zetten heeft minder effect omdat de oliën veel meer geconcentreerde geuren afgeven. Je krijgt ook geen effect als je het brandertje pas plaatst als de wespen op je eten of zoete drank afkomen; dat is te laat. Wespen hebben namelijk een heel goed geheugen: eens ze weten dat er op je tafel iets te verdienen valt komen ze zeker terug; slechte geur of niet. Als je die slechte geur echter vooraf verspreidt, dan komen ze niet terug omdat ze dan meteen op andere minder afstotende plekjes voedsel gaan zoeken.

De geuren die we opsommen zijn niet zomaar een willekeurig samenraapsel. De lijst is gebaseerd op gericht wetenschappelijk onderzoek naar welke geuren nu precies de wespen wegjagen: https://bit.ly/3la4YZJ


1 opmerking:

  1. Fijne tip! Ik had dit jaar helemaal geen wespen in de tuin, maar bewaar dit voor volgend jaar.

    BeantwoordenVerwijderen