Lijfspreuk

"Tuinieren is de meest therapeutische, ecologische en opstandige daad
die je voor jezelf, je gezin en de maatschappij kan verrichten"
(Filip Muylle - Bliss)

woensdag 27 april 2016

Winterprei zaaien in april

Om in de wintermaanden januari, februari en maart de zogenaamde winterprei te kunnen oogsten moet je al in april beginnen zaaien. Het kweken van winterprei duurt dus lang.
Je kan de prei in volle grond zaaien maar wij zaaien meestal binnen in bakjes bij een temperatuur van tegen de 20°C. Elke centimeter strooi je een zaadje. Als dat gebeurd is, dek je de vooraf vochtig gemaakte zaaigrond af met een halve centimeter droge zaaigrond. Prei is een donkerkiemer en de zaden worden dus best van het licht afgeschermd. Na ongeveer tien dagen zijn de meeste zaden ontkiemd. Denk eraan om de jonge preitjes regelmatig water te geven. Als alle kiemplantjes opgekomen zijn mag je de bakjes in een kamer van rond de 15°C zetten.

Moestuinweetjes: Winterprei zaaien: eerste kiemen na zeven dagen, de meeste komen op na ongeveer tien dagen.

moestuinweetjes, winterprei zaaien, tuintip, ecotuintip

moestuinweetjes, winterprei zaaien: eerste kiemen na zeven dagen, de meeste komen op na ongeveer tien dagen.

In juli zijn de preitjes dan hopelijk een potlood dik en gaan we ze uitplanten in open lucht. Aangezien wij binnenshuis hebben gezaaid zal het voor ons misschien nodig zijn om de preiplantjes te verspenen, dat betekent dat je elk plantje voorzichtig losmaakt uit de aarde en herplant in andere bakjes maar dan op grotere afstand. Zo krijgen ze meer ruimte en voedsel om goed uit te groeien tot potlooddikte, dat is ongeveer 5 millimeter.
Met het huidige koude voorjaarsweer zullen wij waarschijnlijk een snellere opkomst gehad hebben binnenshuis ten opzichte van de moestuiniers die buiten op een zaaibed zaaiden. En zoals je weet "sometimes it snows in April".