Lijfspreuk

"Tuinieren is de meest therapeutische, ecologische en opstandige daad
die je voor jezelf, je gezin en de maatschappij kan verrichten"
(Filip Muylle - Bliss)

woensdag 20 juli 2011

Onkruid ecologisch bestrijden

De meeste mensen die aan het bouwen zijn laten de tuingrond braak liggen tot het huis er staat. Dan willen ze aan de tuin beginnen maar dikwijls lijkt dat een onmogelijke taak want na een jaar staat braakliggende grond vol onkruid.

Onkruid ecologisch bestrijden : het eerste jaar komt braakliggende grond vol hoge zaadonkruiden te staan.

Je krijgt hoge eenjarige onkruiden die veel zaad maken zodat de planten zich snel verspreiden. Laat je de grond nog langer braak liggen dan nemen de grassen het stilaan over. Het hardnekkige kweekgras verspreidt zich razendsnel.
Kweekgras is lastiger dan eenjarig onkruid omdat het sterke wortels heeft die zich als een visnet door en rond alle andere planten wikkelt.

Onkruid ecologisch bestrijden : het tweede jaar komt braakliggende grond vol kweekgras te staan.

Het slechtste wat je kunt doen is de grond frezen want dan help je het gras om zich nog sneller te verspreiden. Uit het kleinste stukje kweekwortel groeit namelijk een nieuwe graspol.

Hoe kan je dan een plantklare tuingrond krijgen? Veel mensen grijpen nog te snel naar herbiciden: “ne keer goe spuiten”. Dit is nochtans op vele vlakken de verkeerde keuze. Het is niet alleen duur, ongezond voor mens en dier maar ook nutteloos in de strijd tegen wortelonkruiden zoals kweek en heermoes.

Wij hebben zelf een milieuvriendelijke maar heel doeltreffende manier gebruikt om onze bouwgrond onkruidvrij te maken. We gebruiken zwart bouwplastiek uit de Brico die we op de grond met onkruid leggen. Je verzwaart de plastiek met enkele stenen of tegels van de bouwwerf.

Onkruid ecologisch bestrijden met zwart plastic, zelfs hardnekkige wortelonkruiden zoals kweekgras

Na enkele maanden zorgt het plastiek ervoor dat alle onkruid sterft en verteert: het laat geen licht door, het warmt de grond enorm op en het laat geen water door. Voor de hardnekkige onkruiden zoals kweekgras en voor onkruidzaad moet je de plastiek langer laten liggen, (minstens) zes maanden vanaf de lente tot aan de herfst is ideaal. Als beginnend bouwer leg je dus best je plastiek op de tuingrond een half jaar voor je aan je tuin wil beginnen, dus best nog tijdens de bouwwerken.
Als je na zes maanden de plastiek verwijdert dan heb je prachtige tuingrond, net alsof hij nog maar juist is aangevoerd.

Onkruid ecologisch bestrijden : braakliggende grond vol kweekgras aanpakken met zwart plastic. Na enkele maanden heb je deze propere grond.

Wil je het resultaat van onze plasticmethode op een kort filmpje zien, klik dan op de onderstaande foto om het filmpje te openen:
kweek, onkruid, ecologische onkruidbestrijder, onkruidverdelger, onkruid bestrijden, onkruid verdelgen, zonder sproeien, zonder spuiten, zonder gif, zonder herbicide, kweekgras

We beseffen dat de productie van plastiek niet erg ecologisch is maar het heeft minder impact dan spuiten en het is opnieuw bruikbaar.

Wie kleine stukjes tuin onkruidvrij wil maken kan bijvoorbeeld ook worteldoek gebruiken. Deze worteldoek kan nadien ook gebruikt worden om bodembedekkers in te planten. Je kunt ook grote stukken karton gebruiken. Let er wel op dat het onbedrukt is en zonder kleefband. Voordeel van karton is dat het composteert.
Deze werkwijze is met enige aanpassingen ook bruikbaar om een stukje overwoekerde tuin opnieuw in te richten. Veel tuinplezier!

58 opmerkingen:

  1. Jammer dat deze blog nu pas bestaat. Wij dus al fout gestart (laten liggen, gefreesd en nu véél kweekgras). We hadden wel delen afgedekt met worteldoek, maar tussen de stroken en aan de randen groeit het kweekgras rustig verder. Dus wat nu!? Toch nog doek leggen en daarin gewoon planten, dan zal het kweekgras langzaam verdwijnen onder de doek of groeit die erdoor?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij het minste spoortje licht zal er inderdaad nog kweekgras verschijnen. Je ziet dat dus duidelijk aan de boorden van de worteldoek. Bij worteldoek is het belangrijk om de stroken te laten overlappen met een 15tal centimeter. Als je geen stenen of zo hebt om erop te leggen dan kan je de worteldoek in de grond pinnen met grondhaken (lange metalen U-vorm - we kopen ze bij AVEVE).
    Ik zou die boordjes kweek nu gewoon uitrukken. Je zal zien dat er veel groen is en normaal gezien niet zoveel wortel meer. Als je nog tijd hebt om te wachten zou ik de worteldoek er opnieuw overleggen om de restjes wortel te doden of op zijn minst te verzwakken. Levende kweekwortels kan je zo goed als niet uit de grond krijgen zonder dat er stukjes achterblijven. Ik zou zeker nog niets planten zolang niet alle restjes kweek verdwenen zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik had graag jullie blog gevolgd. Is het mogelijk om de 'follow' button te voorzien ?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. U vraagt, wij draaien ;-)
    De knop is toegevoegd onder het archief.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Succes met de blog, wel op tijd naar bed gaan (zie tijdstip post) :-D

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Kweek, in België peen genoemd, is geen drama als het de bedoeling is op die plaats een grasveld aan te leggen. Na het zaaien van het gras neemt kweek inderdaad een blitzstart op het gras maar geen erg, na enkele maaibeurten zie je het zo verzwakken. Kweek kan er namelijk niet tegen als het regelmatig wordt kort gemaaid en sterft na enige tijd af ten gevolge van deze "behandeling".

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt Marc, kweek is alleen een probleem als je er vaste planten wil zetten

      Verwijderen
  7. Wij hebben ongeveer het zelfde gedaan maar dan met karton. Oude kartonnen dozen zonder bedrukking of plastiek (plakband er af halen) hebben we in stukken gesneden en overlappend op de grond gelegd. Daarna hebben we dit karton nat gemaakt en er meteen ongeveer 5 cm compost met wat aarde uit de tuin opgevoerd. Na 2 maanden hebben we hier in gezaaid en pompoenplantjes gezet. De plantjes doen het super goed, ondertussen hebben we al spinazie om te oogsten en de radijsjes zijn al enkele weken geleden op ons bord verschenen. Het is een aanpassing op het in permacultuur gebruikte sheetmulching systeem maar dan met minder lagen. Kweekgras heb je hier ook aan de randen maar dit kan gemakkelijk worden uitgetrokken, wij hebben op de randen van ons karton stenen gelegd op een nette lijn en het ziet er meteen net en afgewerkt uit. Het karton verteerd vrij snel als je het goed vochtig maakt dus daar hoef je je geen zorgen meer in te maken. Dus tegen dat de plantjes groot zijn kunnen de wortels er goed door. Wij hebben er wel later wat gaten ingeprikt om alles wat sneller te laten verlopen en het bodemleven een kans te geven in de nieuwe laag.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heb een achtertuin (ca 100 m2) waarop ik de grip wat verloren ben.
      Wil hem terug 'grasklaar maken' en staat momenteel vol onkruid
      hoofdzakelijk paardenbloem.
      Vroeg me af of ik nu (nog) de oplossing zwarte plastiek kan toepassen om dan maart/april terug in te zaaien.

      Verwijderen
    2. Beste Paul, als je nu nog zwarte plastiek legt en pas in april zaait, dan is je grond bedekt gedurende 6 volle maanden. Dat is goed om het meeste onkruid weg te krijgen. Bij veel vorst in de winter wordt het effect nog versterkt. Paardenbloemen zijn echter wortelonkruiden en de grootste penwortels kunnen die 6 maand overleven omdat ze lang zijn. Dus na het verwijderen van het plastiek in april maak je de grond los met een riek en tegelijk haal je dan gemakkelijk de overblijvende penwortels eruit. Dat losmaken is sowieso nodig om je grond vlot te kunnen egaliseren, dus het is geen extra werk.
      April is trouwens goed om gras te zaaien: een vochtige maand en toch al wat hogere temperaturen dan in maart.
      Veel succes met het plastiek! Niet vergeten om zwaar (dik) zwart plastiek te gebruiken: plastiek uit de bouw of de landbouw. Dun plastiek zoals bij vuilniszakken 'verteert en verkruimelt' onder invloed van zonlicht en vorst.

      Verwijderen
  8. Veel succes, Kees!
    Plastic is echter nog effectiever omwille van de extra opwarming in de zomer en het volledig tegenhouden van lucht en water: droge grond blijft droog, natte grond blijft nat. Ideaal om het hardnekkig onkruid versneld te doden. Worteldoek met mulch of compost erover benadert het effect van plastic. Nadeel is dan wel dat je het worteldoek verwijderen lastiger wordt met al die mulch erbovenop. Maar dat is maar een klein nadeel.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Beste, wij hebben net bouwgrond gekocht en zijn op zoek naar een ecologische en goedkope manier om het onkruid de baas te kunnen en de buren tevreden te stellen. Zou u de methode met plastiek ook aanraden voor lange termijn? We zijn immers van plan om pas binnen een vijftal jaar te bouwen...

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Die plastiek gedurende vijf jaar laten liggen op je volledige bouwgrond zou ik niet aanraden. Je doodt daarmee alle bodemleven (o.a. regenwormen). Na vijf jaar gaan die niet in één-twee-drie terugkomen vanuit de naburige tuinen. Met een bosmaaier de grond een paar keer per jaar maaien zorgt dat er stilaan enkel gras overblijft. (Bosmaaier kan je huren, denk ik) Dat gras kan je dan met en gewone grasmachine de baas. Een jaar of zes maand vóór jullie gaan bouwen kan je dan plastiek leggen op de plaats waar de tuin moet komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wij hebben een huis gekocht, met een afgesloten deel tuin dat zeer verwaarloosd is.
    Vorige eigenaars hebben er worteldoek op gelegd en geplant, maar hadden daarna geen tijd/goesting meer ..
    Bovenop de worteldoek zit nu minstens 10 cm aarde, met gigantisch veel onkruid, kweekgras en andere verwilderde planten.
    Kan dit ook nog afgedekt worden met zwart plastic gedurende 6 mnd of moet die worteldoek er per se uit?

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. De worteldoek word best verwijderd maar dat nu meteen doen is geen goed idee omdat er allerlei wortels doorheen gegroeid zullen zijn. Het zal dus heel lastig zijn om het doek te verwijderen en je hebt bovendien veel kans op scheuren van het doek waardoor veel flinters of reepjes plastic loskomen.
    De beste aanpak is dus om het worteldoek voorlopig te laten zitten en bovenop de aarde zwart plastic te leggen. Zo kan je dan na 6 maanden (in de herfst dus) makkelijk het worteldoek verwijderen en kan je heel vlot beginnen planten in mooie aarde.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Kan je met deze methode ook braamstruiken wegkrijgen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kim, als je eerst de braamstruiken volledig tot op de grond afsnoeit en dan zwart, dik (!) bouwplastic er oplegt kan je ook van die braamstruiken afgeraken. Let er wel op dat het bouwplastic dik is want braamscheuten hebben veel kracht. Door een lichte plasticlaag kunnen dwars doorheen geraken. De dikte staat altijd aangegeven op de verpakking, je kan dus makkelijk vergelijken.

      Verwijderen
  15. Beste,

    We hebben een tuin van ongeveer 12 are. We hadden graag de techniek Van de zwarte bouwplastiek toegepast. Onze tuin is echter een echte wildernis.. Moeten we het onkruid nog eerst snoeien eer we het plastiek erop leggen of mag je het er zo op leggen? Waar koop je zo een plastiek en hoe dik moet het zijn om zijn effect te hebben? Wat is ongeveer de richtprijs aangezien we toch een grote tuin hebben..

    Groeten céline

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Welk onkruid is het precies? Meteen plastic leggen zonder te snoeien/maaien kan enkel als het om grassen gaat. Andere onkruiden hebben veel steviger stengels en moet je dus eerst maaien. Wij kochten onze plastic (bouwplastic of bouwfolie) bij BRICO maar op hun site vind ik het niet meer. Gamma heeft het echter ook, in stukken van 30 vierkante meter: https://www.gamma.be/nl/assortiment/bouwfolie-heavy-5x6-m-zwart/p/B136792
      Welke oppervlakte van jullie tuin willen jullie met plastic bedekken? Toch niet de volledige 12 are?

      Verwijderen
    2. Bedankt voor je reactie. Geen flauw idee om welk onkruid het juist gaat.. Ik zou er dan best eens een foto van trekken maar weet niet of ik deze hier kan oploaden. We dachten de helft ongeveer 6 are als tuin ( en deze dus te bedekken met het plastiek ) en de andere helft voor kippen.. Dus dat deel mag gerust vewilderd blijven.. Maar dat is nog veel denk ik 😊 heb je eventueel een andere oplossing voor zo een grote oppervlakte of zou je het toch houden bij het leggen van het plastiek?

      Groeten Céline

      Verwijderen
    3. Hoe hoog staat jullie onkruid precies? In elk geval, ook als jullie kippen hebben (of zullen hebben), dan raden we aan om sowieso alles van die 6 are te maaien en de kippen tijdelijk die hele oppervlakte te geven. Je kunt je niet inbeelden hoe efficiënt kippen elk nieuw groen sprietje onkruid oppikken om op te eten. Zij houden dat perk helemaal schoon. Dan heb je eigenlijk de plastic niet nodig. Om hoeveel kippen gaat het?

      Verwijderen
  16. Goede site! Ik heb een verwilderde tuin overgenomen met oa houtuynia en japanse duizendknoop. Ik heb het weggeknipt/gezaagd en afgedekt met asfaltpapier (en stenen erbovenop)dat er toevallig nog lag. Kan dat kwaad? Moet het perse landbouwplastic zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kristof, waarom heb je je eigen vraag verwijderd? Jammer. We gingen een antwoord formuleren.

      Verwijderen
  18. Beste, ik heb ook een bouwgrond waar onkruid opstaat (halve meter hoog ongeveer). Ik wil dit voorlopig afdoen met de bosmaaier maar men zegt dat ik het best gemaaid laat liggen voor ander onkruid tegen te houden. Gaat dit dan niet allemaal wegwaaien bij ons buren? Ik wou het eerder snoeien en verwijderen van de grond.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties

    1. Toon9 mei 2017 om 17:37
      Maaisel afvoeren is beter want dan verwijder je meteen ook veel zaden. Daarna dek je alles af met zwart bouwplastic om de wortels van de gemaaide planten en de afgevallen zaden helemaal te vernietigen

      Verwijderen
  19. Beste, wij hebben na het beëindigen van onze bouw in december, reeds de grond deel gelijk laten trekken en goed zwarte grond opgedaan. Pas in september waren we van plan om de grond klaar te maken om te zaaien. We hebben helaas wat over het hoofd gezien dat het onkruid ondertussen bijna de volledige tuin (13 are) bedekt... plastic, daarvoor is de oppervlakte te groot... dus weten we eigenlijk niet goed of we toch niet zouden besproeien een tweetal weken voor we het gras inzaaien... of is er een milieuvriendelijke oplossing. Onze tuin hoeft niet perfect te zijn, maar natuurlijk ook geen wildernis...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    2. Beste eerst alles afmaakten en dan plastic leggen op dat stuk van de grond dat je in september eerst wil inzaaien. De niet-bedekte stukken moet je dan regelmatig opnieuw maaien. In september verplaats je de plastic naar een ander stukje en zaai je op het vrijgekomen deel.

      Verwijderen
  20. We hebben net een stukje verwilderde tuin de bovenkant afgegraven. Er zitten echter nog veel wortels in de grond van wrs bramen, netels, klimop en ook boomwortels ertussen... we gaan kippen op dit stuk houden en stuk per stuk opschuiven en gras op zaaien. Ik was begonnen met een grondboor en spade de grond los te maken en de wortels eruit te halen met de hand maar is vrijwel onbegonnen werk. Heel veel haarwortels blijven nog zitten en ik weet niet van wat ze precies zijn en of ik ze kan laten liggen. Kan ik nu nog zwarte doek leggen op de stukken waar ik dit najaar gras wil zaaien? Of wachten tot het voorjaar volgend jaar om te zaaien?

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Hallo,

    Helpt de zwarte plastiek-methode ook voor riet? En kan ik dat dan best eerst met de grond gelijk maken?

    Bedankt voor je hulp!
    Céline

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Goedemorgen, Ik wil een stuk verwilderd tuin gaan ontginnen om er een moestuin te beginnen. Het stuk ligt aan het water en grenst aan de buren. Er groeit via de buren veel klimop. Aan de waterkant groeit veel brandnetel en klimop. Het rechte stuk heeft vooral gras en frambozen. Ik wil het stuk gaan ontginnen met karton. En dan verzwaren met tuinbakken. Op sommige delen wil ik reeds groeiend bessenstruiken uitgraven, onkruid verwijderen, diep uitscheppen en direct weer terugplaatsten. Hebben jullie een betere manier?
    Ik ben bang dat de klimop dan die kant opgroeit omdat ze geen andere kant op kan. Ben momenteel 'alle' onkruid aan het weghalen. Wat is de beste manier om klimop weg te houden? Ik probeer alles weg te halen maar ze wortelen zo goed en is zo hardnekkig. Het groeit nu zelfs door het gras.
    Groeten Nienke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Probeer voor de klimop misschien wortelbegrenzer te gebruiken zoals we beschreven in dit blogbericht:
      http://ecotuinweetjes.blogspot.be/2013/11/wilde-rozen-intomen-met-wortelbegrenzer.html

      Verwijderen
  23. Beste,
    Ik heb een stuk grond van 600m2 waar ik bloemen voor bijtjes en vlinders wil op zaaien, en staat nu echter veel gras op. Als ik eerst mijn grond zou frezen en dan een plastiek erover, zou dit dan sneller zaaiklaar zijn? Of heeft dit geen enkele zin?
    Alvast bedankt
    B.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo B., gaat het om gazongras? Dan is eerst frezen en dan plastic erop inderdaad een mogelijkheid om alles wat te versnellen. Als het om wortelonkruiden gaat die zich via het kleinste wortelsnippertje vermenigvuldigen, dan zal eerst frezen geen effect hebben op de tijdsduur.

      Verwijderen
  24. Beste
    Wat een goede uitleg en een mooie site!
    Onze tuin staat momenteel vol onkruid en vooral veel paardenbloemen. Veel onkruid bloeit prachtig, maar mijn vriend is allergisch aan bijensteken en het is niet zo geschikt voor kinderen om op te spelen.
    Het deel vlakbij het terras willen we nu zaaien, want daar hebben we een deel asfalt uitgegraven van de vorige eigenaars en lag lang een grote hoop zand op van een regenput die we hebben laten steken. We hebben dat deel al goed voorbereid en er ligt verse teelaarde. We zijn echter bang dat al het onkruid uit het stuk erachter zich meteen in ons nieuw stuk zal verspreiden en daarom zitten we met een dilemma. Ofwel doen we de hele tuin in één keer, maar ik vrees dat we dan het achterste deel moeten kapot spuiten en dit willen we eigenlijk vermijden.
    Ofwel leggen we aan het einde van de zomer plastiek op het achterste del zodat we volgend jaar in de lente kunnen zaaien, maar we zijn dus bang dat het eerste stuk tegen dan helemaal overwoekerd is.
    Aanvankelijk was het ons plan om de tuin afgelopen winter af te dekken, maar door onverwachtse gezondheidsproblemen zijn we er niet toe geraakt. Het achterste deel van de tuin deze zomer afdekken met plastiek zien we ook niet zitten, want omwille van mijn gezondheidsproblemen ben ik nu de hele tijd thuis en wil ik graag buiten kunnen genieten.
    Is er een andere optie? Zou het helpen om de hele zomer kippen in het achterste deel te zetten en er in september te zaaien? Of nu goed verticuteren en gras bijzaaien in de hoop dat het gras zich wat verweert tegen het onkruid.
    Onze tuin is ongeveer 450 m2, waarvan 350 m2 gras. Het stuk waar nu al aarde ligt is niet zo groot, slechts 80 m2 ongeveer.

    Groetjes
    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Loes, wat willen jullie precies zaaien in het stuk bij het terras?
      Op het achterste deel kippen zetten is een goed idee. Zij maken de grond langzaam maar zeker kaal; ideaal om in september op te zaaien.
      Als je geen kippen neemt is de oplossing om elke maand te maaien met een bosmaaier. Zo komt het onkruid nooit in zaad. Bovendien zal het aanwezige wilde gras door het maaien stilaan het onkruid overheersen.

      Verwijderen
    2. Bedankt voor je snelle antwoord. We willen voornamelijk gras zaaien. Rechts willen we een strook bloemen zaaien en links willen we een strook met vaste planten en bessenstruiken zetten.
      Zouden we beter af zijn met grasmatten leggen dan met zaaien waar we gras willen? We vrezen dat het onkruid zich veel te goed zal voelen in onze verse en vaak bewaterde teelaarde.
      Het achterste deel maaien we sowieso af en toe dus is het nog mogelijk met een grasmaaier of zijn we toch beter af met een bosmaaier?
      Groetjes
      Loes

      Verwijderen
    3. Graszoden leveren sneller resultaat maar zijn duur en niet ecologisch opgekweekt: herbicidengebruik. Gras zaaien is goedkoper maar gaat trager en veel graszaden hebben een coating die misschien niet ecologisch is. Er bestaan wel al merken die biologisch graszaad aanbieden.
      Met een bosmaaier kan je ook stevig onkruid maaien. Huur er eentje om te zien wat best is voor jullie.

      Verwijderen
  25. Hoi! Ik heb een tuintje van 12m2 die enorm verwaarloosd is door de vorige bewoner. Al het onkruid is reeds weggeharkt en met een schoffel verwijderd. Nu liggen er nog wat losse blaadjes en wortelstokken. Wat is de beste manier om deze te verwijderen?

    Ik ben op zoek naar een manier die budgetvriendelijk is om de gortdroge en harde grond graag gezond (zaaiklaar) te krijgen. Zou ik met het neerleggen van karton en mulch (voornamelijk kokosbodembedekker) in plaats van bouwplastic hetzelfde effect kunnen bereiken? Het namelijk fijn vinden om deze zomer toch in de tuin te kunnen zitten e.d

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Of is de laag bodembedekker over het plastic gooien een optie?

      Verwijderen
  26. Net op tijd jullie site gevonden, want na de tweede keer de 'tuin' alias wildernis met de bosmaaier te doen, weten we niet hoe we van de brandnetels kunnen afgeraken. Ik begrijp dat brandnetels meerjarige worteldragers zijn? Als we nu zouden afdekken en volgende lente willen gras zaaien, zouden de brandnetels dan ook 'dood' zijn??
    Mvg, Ann

    BeantwoordenVerwijderen
  27. zijn er ook rollen van 2 m br x 50 m l

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Alle info staat al in de blog. We beantwoorden liever niet-anonieme berichten. Gelieve een Bloggeraccount aan te maken.

      Verwijderen
  28. Hallo, ik heb nog enkele vragen nav deze interessante blog. Wij hebben een nieuwbouwtuin vol onkruid, die platgereden is door bouwmachines. Hij is dus zeer verdicht én moet ook nog zo'n 15 cm worden opgehoogd. We willen jullie zwart plasticmethode toepassen. Enkele vragen: Moeten we eerst 60 cm omspitten vanwege de verdichting (raden veel mensen aan maar is ecologisch mss niet zo goed)? Moeten we nu verhogen of nadat het plastic er af is? Met welk materiaal zou je verhogen? Heel benieuwd en hoop dat jullie willen antwoorden! Dank vast, Marian

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo, het is moeilijk te antwoorden op zoveel vragen voor een specifieke grond. We zouden aanraden om eerst plastic te te leggen. Als het onkruid dood is, de overblijvende wortels verwijderen. Daarmee maak je de grond tegelijk ook al los. Overal 60 cm diep spitten is inderdaad niet zo ecologisch maar is eigenlijk ook niet nodig. Dat is wel héél diep. Enkel op de plaatsen waar je bomen en struiken zet kan je de grond eventueel zo diep losmaken met de riek/spitvork (zie elders in blog); maar niet spitten. De hele oppervlakte zo aanpakken is onbegonnen werk. We raden aan om de hele oppervlakte los te maken met een grelinette (zie elders in blog) als dat nodig is. Daarmee keer je de grond niet om.
      Tot slot voer je de grond 15 cm op met licht tuingereedschap! Dus niet met graafmachines; anders maak je de losse grond weer vast en dicht! Gewoon handwerk met de kruiwagen, enkele schoppen en enkele behulpzame vrienden. Veel succes!

      Verwijderen
  29. Superbehulpzaam je antwoord, dankjewel! Nog twee vraagjes:
    met wat voor grond vullen we die 15 cm? En: deden jullie iets zodat het water af kan vloeien van het plastic? Anders wordt het mss een zwembadje in onze tuin 😉

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die 15 cm is best grond die qua samenstelling zo goed mogelijk lijkt op de natuurlijke grond van jullie nieuwbouwperceel. Om de samenstelling van jullie tuingrond te checken bekijk je best eens ons blogbericht over bodemtest (zie tag "bodemstructuur"). De aangevoerde grond moet dus best gelijkaardig zijn. Dan zullen de planten die van nature in de omgeving van jullie tuin groeien het ook goed doen in júllie tuin.

      Er is geen gevaar dat je een vijver krijgt; hoogstens grote plassen. De plastic ligt niet op een diepe put hé. :-) Met de huidige waterschaarste is wat regenwater op het plastic doek trouwens geen echt probleem. De vogels en insecten zullen er graag komen van drinken of erin baden. Desnoods schep je er wat uit het plastic voor je planten die je eventueel in planten- of moestuinbakken hebt staan.

      Verwijderen
  30. Heel blij met jullie deskundigheid en praktische aanwijzingen! Dank.

    BeantwoordenVerwijderen
  31. wij hebben een grond met hopen onkruid. dus niet egaal. maakt dat wat uit als je zeil erover heen legt?

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Beste Toon,
    Ongelooflijk, dat uw blogpost uit 2011 ook vandaag nog zoveel tuinierders helpt! Ik bewonder het zeer dat u iedereen zo geduldig beantwoord! Misschien heb ik ook geluk : )
    Ook ik woon op een nieuwbouw kavel sinds 1 jaar. 50m2 'tuin'. De gestorte grond bij de bouw van dit blok bracht weelderig onkruid voort! Helaas had ik dat jaar geen tijd voor inrichten van de tuin, Oei!
    Wel deed ik een jaar aan 'damage control' door steeds onkruid 'stengels' met de wortel uit te trekken. En het met maaien van snel groeiende graspollen heb ik een deel kort kunnen houden, (hiertussen heel veel mos, tussen korte graspollen, ookal ligt de tuin in volle zon). Zure zandgrond is het, vermoed ik? Op ander deel zijn de graspollen mij de baas geworden: hoog en dicht gras. Nu in december is het niet meer te maaien. Heel graag voor ik de plastic truc uit. Inmiddels is er biologisch afbreekbaar worteldoek op de markt (van 'BioCovers') dat na 7 jaar afbreekt, maar.. en nu mijn vraag: dit eco plastic wel water doorlatend. Denkt u dat dit wellicht niet goed werkt om mijn gras en onkruid te doen verdwijnen? Ik wil uit eindelijk geen moestuin, maar gewoon planten en struiken naar keuze planten. Het liefst leg ik zsm het plastic, ookal kan het dan nog gaan vriezen hier in oost Nederland. Moet kunnen toch? Een mooi 2024 gewenst!

    Mvg Annet Molen, Drenthe

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Excuus, schrijffout: ik bedoelde:
    'Heel graag vóer ik de plastic truc uit', het liefst al in januari/februari.

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Beste Annet,
    Ook van ons de beste wensen voor het gloednieuwe jaar!

    Ja, een goed idee blijft een goed idee hé, ook al komt het uit 2011 :-)

    Het feit dat jouw biologisch worteldoek waterdoorlatend is vormt helemaal geen probleem. Het is het afschermen van het licht dat het grootste effect heeft op onkruidonderdrukking. Tegelijk zorgt de fysische belemmering van het doek dat eventueel nog levende planten niet krachtig kunnen worden en op termijn toch sterven. Dus ja, het worteldoek zal wel degelijk helpen.

    Succes ermee! Begin er vandaag nog aan! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Hartelijk dank voor je reactie! Op naar de Worteldoek winkel. Morgen..
    Een gloednieuw gezond jaar met groene modderige vingers!

    BeantwoordenVerwijderen