Lijfspreuk

"Tuinieren is de meest therapeutische, ecologische en opstandige daad
die je voor jezelf, je gezin en de maatschappij kan verrichten"
(Filip Muylle - Bliss)

woensdag 30 januari 2013

Vetbollen maken van topkwaliteit voor je tuinvogels


Door in de winter de vogels te voeren help je ze overleven en zorg je meteen voor je eigen tuinspektakel. Naast grondvoer en zaden in een voederhuisje zijn vetbollen of vetblokken het meest geliefd bij tuinvogels.

Vetbollen maken voor vogels, met of zonder frituurvet, vogels voeren
Mezen zijn meestal de eersten die de vetbol ontdekken
Vetbollen maken voor vogels, met of zonder frituurvet, vogels voeren, staartmezen
Staartmezen zijn dol op vetbollen

Jaren geleden kocht ik een vetbol gewoon in de supermarkt maar deze bollen zijn dikwijls gemaakt van minderwaardige grondstoffen. Daarom ging ik er na een tijdje kopen bij Vivara, de online winkel. Daar heten de vetbollen pindacake of pindablok. Ze zijn heel goed maar ook wel redelijk prijzig. Een goedkopere oplossing was dat ik zelf een vetblok ging maken maar dan wel met de kwaliteitsingrediƫnten van Vivara. Het resultaat is indrukwekkend. De vogels komen er snel en massaal op af! Hieronder vind je de benodigdheden en het recept.

Benodigdheden:

- cilindervormige maxi-blokhouder (Vivara)
- afgedankt cilindervormig plastic potje
- 250 g plantaardig frietvet
- 250 g ongezouten pinda’s (Vivara)
- 50 g fijn zaad en zonnebloempitten (Vivara)

Vetbollen maken voor vogels, met of zonder frituurvet, vogels voeren
Vivara vogelvoer: maxi-blokhouder en een zelfgemaakte vetbol
Recept:

Ik maak dus cilindervorige vetblokken die passen in het groene houdertje van Vivara. Neem 1 pakje plantaardig frietvet van 250 g en laat het op een zacht vuurtje langzaam smelten.
Intussen doe je 250 g ongezouten pinda’s in de blender, keukenrobot of mixer en maal je ze in kleine stukjes tot ze ongeveer de grootte hebben van grove suikerkorrels. Voeg dit toe aan het gesmolten vet en zet het vuur uit.
Voeg ook 50 g fijn zaad met zonnebloempitten toe. Roer alles langzaam door elkaar. Giet dan het mengsel in het lege plastic potje. Zorg dat je vooraf hebt gecontroleerd dat dit potje qua diameter in het houdertje past. Door mijn hoeveelheden te gebruiken zal de hoogte dan automatisch juist zijn.
Zet het potje dan op een koude plaats. Vergeet niet om er wat kippengaas over te spannen want huisdieren zijn dol op het vet.
Na enkele uren is het mengsel goed hard geworden. Ga met een schilmesje tussen de binnenrand van het potje en de vetblok. Maak zo een volledige cirkelbeweging om de blok netjes los te maken. Keer dan het potje ondersteboven en duw de blok er uit. Duw de blok in de houder en hang het op in je tuin bij voorkeur in een boom of struik. Dan voelen de vogels zich veilig.
Vergeet ook niet om je fototoestel klaar te leggen want de vogels zullen snel op de lekkere maaltijd afkomen. Veel vogelplezier!

Vetbollen maken voor vogels, met of zonder frituurvet, vogels voeren
Deze keep wil zelfs het laatste restje van de vetbol oppeuzelen
Vetbollen maken voor vogels, met of zonder frituurvet, vogels voeren
Ook sijzen komen op de vetbol, dikwijls aan het eind van de winter

9 opmerkingen:

  1. Moet ik ook eens doen. Goede vetbollen zijn inderdaad duur. En als ik het hier lees lijkt het me niet zo veel werk om zelf te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, moet je zeker doen want het is inderdaad niet veel werk.
    En wat ook belangrijk is: zelfs het reinigen gaat heel snel. De blender kan je namelijk met keukenpapier schoonmaken omdat de pindanoten wat olie afgeven en daardoor kleven de restjes pinda heel vlot in het papier. Het kommetje waarin je de vetbol smelt maak je dan weer best proper onmiddellijk nadat je het mengsel hebt uitgegoten in je vorm. Dan zijn de restjes van het vet nog lauw en zo kan je ook met een keukenpapier makkelijk alle vet absorberen. Daarna volstaat het om snel de kom te spoelen en klaar is kees.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik maak ook altijd zelf vetbollen, met pitten & noten maar ook met gedroogde insekten (verkrijgbaar bij bv Tom&Co). Belangrijk is wel dat je zeker geen plantaardig voedsel meer geeft vanaf april (zeer slecht voor jonge vogeltjes). Meer info ivm vogels voederen: http://www.vogelbescherming.be/site/index.php?option=com_content&view=category&id=34&Itemid=121

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Die tip van Vogelbescherming is inderdaad terecht. Wintervoedering zoals vetbollen geef ik niet meer vanaf eind maart. Enkel als het dan nog echt vriest of sneeuwt kan je misschien nog 2 weken verder voederen maar vanaf begin moet je echt stoppen. Het is inderdaad veel beter om te zorgen dat je in die periode al bloeiende planten in je tuin hebt die insecten lokken.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Is het een goed idee om hiervoor ghee (geklaarde boter) te gebruiken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ghee zou je inderdaad ook kunnen gebruiken. Maar is dat niet een dure oplossing? Ik ken de prijzen van ghee niet uit het hoofd.

      Verwijderen
  6. In plantaardig frietvet zit, net als in ossewit, een antischuimproduct.Zelf gebruik ik reuzel, net genoeg om alles bij elkaar te houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Plantaardig frietvet is vloeibaar, toch? Wordt dat vanzelf stevig door te mixen? Of is het belangrijk om vast plantaardig frietvet te kiezen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, plantaardig frietvet is altijd vast. Jij hebt het wellicht over plantaardige frietolie die altijd vloeibaar is.

      Verwijderen