De vroege
aardappelen beginnen in december één of twee dikke topscheuten of uitlopers te
vormen die redelijk wat energie vragen en de knol langzaam doen verschrompelen.
Dit maakt ze moeilijker te bereiden en tegelijk vermindert hun vitaminegehalte.
Als een aardappel enkel een topscheut aanmaakt zal hij na het planten weinig
knollen aanmaken die weliswaar wat groter zijn dan gemiddeld. Na nieuwjaar
maken de vroege aardappelen in een tweede kiemfase alsmaar meer scheuten aan
verspreid over het knoloppervlak. Hierdoor worden ze echt onbruikbaar. Door de
uitzonderlijk warme novembermaand kregen ze dit jaar 2014 zelfs al vroeger
scheuten dan normaal. Die aardappelen weggooien is echte voedselverspilling.
Toch kan je dit verlies vermijden. Als je nog veel vroege aardappelen overhebt
in december verwerk je ze best tot frieten die je kan invriezen. Wij gaan ze
dan eenmaal voorbakken gedurende 4 minuten op 150° C en laten ze langzaam
afkoelen. Dan pas gaan we ze in maaltijdporties verdelen in zakjes en in de
vriezer stoppen.
Late
aardappelen – de zogenaamde bewaaraardappelen – maken hetzelfde proces van
scheutvorming mee maar dan later in het seizoen. Ze beginnen dat normaal te
doen vanaf januari en zeker op het moment dat de temperatuur boven de 10°C
komt. Controleer daarom vanaf december regelmatig ook de bewaaraardappelen op
scheutvorming en kraak de eventuele topscheuten af. Zo kunnen de aardappelen
nog tot begin maart bewaard blijven, als ze onder de juiste omstandigheden
worden opgeborgen. Dat betekent op een koele, goed verluchte plaats met een
temperatuur tussen de 4° en 8° C.
Het
verwijderen van de kiemen is echt ecologisch want door het afkraken van de
scheuten moet je geen giftige kiemremmers gebruiken om de ‘aardappelen te
poederen’. Die kiemremmers zijn immers kankerverwekkend.
Vroege aardappelen telen is bij mij te riskant.
BeantwoordenVerwijderenWanneer de late bewaaraardappelen in het voorjaar beginnen te schrompelen zijn ze iets moeilijker te schillen maar zijn na het koken toch weer mooi vast.
De kwaliteit (?) van commerciële frieten kan zeker niet wedijveren met zelfgemaakte.
Jammer dat mijn tuin veel te klein is om aardappelen te telen, want frietjes gaan er bij ons wel in.
BeantwoordenVerwijderenSuggestie: een aardappeltje poten in een hanging basket. Misschien levert dat geen frietjes maar heel zeker een mooie plant. Een gele aardappel produceert witte bloemen, een rode aardappel produceert blauwe.
VerwijderenIk geloof dat ik dat eens ga uitproberen. Lijkt me heel leuk. Maar is een hanging basket daar wel groot genoeg voor?
Verwijderen@Artemis, je kan ook aardappelen kweken in emmers of zakken. Wij hebben daar echter nog geen ervaring mee, dus we kunnen geen tips geven.
BeantwoordenVerwijderen@Woelmuizenier: zijn vroege aardappelen bij jou te riskant door de vrieskou?
Juist. Rond 27 mei is er nog heel dikwijls nachtvorst. Mijn late knollen leg ik eind april/begin mei onder een dikke laag hooi. Wanneer het eerste groen er door groeit is het gevaar geweken en lacht mijn inwendig duiveltje als de buren klagen dat hun aardappels alweer bevroren zijn.
Verwijderen@Toon, ik ga dat volgend jaar eens uitproberen. In welke maand moet ik dan zo'n aardappel in de grond stoppen?
Verwijderen@Artemis: Vanaf ongeveer half maart kan het. We hebben dit al eens uitgelegd in deze blogtekst: http://ecotuinweetjes.blogspot.be/2013/03/vroege-bio-aardappelen-planten.html
BeantwoordenVerwijderen