Lijfspreuk

"Tuinieren is de meest therapeutische, ecologische en opstandige daad
die je voor jezelf, je gezin en de maatschappij kan verrichten"
(Filip Muylle - Bliss)

zondag 30 april 2017

Paardenbloemen brengen leven in je tuin

Paardenbloemen eten of paardenbloemen thee willen wij niet maken van deze bloemen in het park maar ze zijn wel mooi

Paardenbloemen zijn heel gezond want ze bevatten heel veel nuttige stoffen. In de wortel zitten vooral voedingsstoffen, de bladeren bevatten veel vitaminen. Over de geneeskundige toepassingen van paardenbloemen zijn al verschillende teksten geschreven. Daar zal je gedetailleerde uitleg vinden. Wij willen in deze tekst het nut van paardenbloemen voor de dieren benadrukken.

De stoffen in de bloem die gezond zijn voor de mens zijn ook nuttig voor veel dieren. Varkens, koeien en  uiteraard paarden zijn daarom dol op paardenbloemen. Zij eten alle plantendelen graag. Konijnen en hazen eten de paardenbloemen even graag als onze hoefdieren. Ook eekhoorns lusten bladeren en knoppen van de plant in de lente.

Als de knoppen beginnen te bloeien zijn het de insecten die op de paardenbloemen afkomen. Bijen, hommels, zweefvliegen, vlinders en kevers voeden zich heel graag met wat de bloemen te bieden hebben. Paardenbloemen hebben een nectarwaarde en een pollenwaarde van vijf op een schaal van één tot vijf. Beter kan dus niet. Nectar levert vooral suiker terwijl pollen of stuifmeel dan weer eiwitten, vetten en vitaminen bevatten. De meest overvloedige bloeiperioden zijn van maart tot en met mei en in de herfst van september tot en met november.

Paardenbloem met bij

Paardenbloem met hommelPaardenbloem met hommel

Paardenbloem met citoenvlinder

Als de paardenbloem uitgebloeid is vormt zich eerst een zadenknop die dan langzaam verandert in een mooie witte pluizenbol. Eén pluisje bevat een paardebloemnootje, een zaadje met een hard omhulsel. Dat is moeilijk te zien omdat zo'n nootje heel erg klein is. Veel vogels voeden zich met die zaden die ze ofwel uit de knop of uit de pluizenbol halen. Het gaat over putters, groenlingen, sijzen en goudvinken. Daarom kan je ook tijdens de winter putters en sijzen in je tuin zien als je ze de piepkleine nyerzaden voorschotelt. Die lijken qua grootte een beetje op paardenbloem- en distelzaden.

Paardenbloem, pluisjes, zaden

Putter

De zaadjes die zich zo massaal verspreiden via de pluisjes zijn soms een nachtmerrie voor de tuinier. Wij lossen dit op door de paardenbloemen enkel te laten groeien op plaatsen waar de wegwaaiende pluisjes tegengehouden worden door een haag. Komen er toch enkele paardenbloemen terecht in de moestuin of siertuin, dan halen wij die er met wortel en al uit door een spitvork te gebruiken vóór er zaad gevormd wordt. Hierdoor krijg je de wortel volledig uit de grond. Een worteldeel dat afbreekt groeit namelijk heel makkelijk uit tot een nieuwe paardenbloem. Gooi de gerooide paardenbloemen niet zomaar bovenop de composthoop als je wil vermijden dat ze zich verspreiden. Zelfs als ze uit de grond gehaald zijn leven paardenbloemen nog verder en maken ze versneld zaadpluis aan terwijl ze plat op de grond liggen. Het is dus beter om ze dieper in de composthoop te steken waar het donker en warm is.

Door die snelle zadenverspreiding vergeten veel tuiniers te genieten van de paardenbloem. Probeer het gele bloemhoofdje eens van heel dichtbij te bekijken en je zal zien hoe prachtig het is. Een paardenbloem hoort echt wel thuis in een ecologische tuin.

9 opmerkingen:

  1. Ik laat al onze paardenbloemen staan en dat loont, heel veel insectenbezoek, vaak meer dan op de aangeprezen (duurdere) bloemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij ons ook heel veel vrolijke, zonnige paardebloemen. En inderdaad heel gemakkelijk uit te steken met een schupje waar je ze niet graag hebt. In het gazon vind ik ze prachtig! Geen saai biljartlaken maar een groen grasveld met gele (en andere kleurrijke) vlekjes...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad, biljartlakens horen thuis in het café, niet in de tuin.

      Verwijderen
  3. En hoe ouder de paardenbloemplant wordt, hoe meer bloemen. Erg leuk om te zien!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha, goed dat je het zegt, daar hadden we nog niet p gelet. Bedankt! :-)

      Verwijderen
    2. Mooie bloemen,laten staan en er van genieten

      Verwijderen
  4. Ik laat ze tot nu ongeveer hun gang gaan. Nu begin ik op te treden

    BeantwoordenVerwijderen