Als je tomaten kweekt is het resultaat dikwijls alles of niets. Lukt alles, dan kan je meteen een grote hoeveelheid sappige tomaten oogsten die eigenlijk te groot is om in één keer te gebruiken. Verse tomaten bewaren kan echter maar voor een week bij een temperatuur tussen 12 en 16° C. Om langer te bewaren moet je op zoek gaan naar een andere methode.
Wij
verwerken ons oogstoverschot liefst tot een saus van gekruide halve tomaten uit
de oven, een alternatieve vorm van passata. Als de gehalveerde tomaten uit de
oven zijn gekomen en zijn afgekoeld doen we ze in een grote zeef om ze met een
houten lepel te pletten. Ook gebruiken we vaak een passe-vite of roerzeef. Het
resultaat is een lekker gekruide tomatensaus die we invriezen om in de winter
te gebruiken als basis voor de meest uiteenlopende gerechten. Het volledige
recept van onze saus op basis van in de oven gedroogde tomaten staat hieronder.
Ingrediënten
(voor 500 ml saus)
- 1,5 kg rijpe tomaten
- 3 teentjes knoflook – fijngesneden
- Enkele takjes tijm
- Enkele takjes marjolein
- 2 el olijfolie
- Zeezout
- Versgemalen peper
Verwarm de
oven voor op 180 °C. Snij de tomaten in twee helften. Leg ze op een bakplaat
met de snijkant naar boven. Strooi er de fijngesneden knoflook en de kruiden
over. Besprenkel alles met de olijfolie. Gebruik veel zout en peper om goed op
smaak te brengen.
Zet de
bakplaat ongeveer een uur in de oven. Soms is het nodig om ze wat langer in de
oven te laten want de tomaten moeten helemaal zacht zijn en aan de bovenkant
moeten ze beginnen karamelliseren.
Laat de
tomaten nog een halfuur afkoelen en pureer ze dan met een houten lepel door een
grote zeef. De restjes schil en zaadjes gooi je in de vuilnisbak. Je kruidige
saus is klaar om te worden ingevroren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten