Bij het woord moestuin denk iedereen spontaan aan groenten, maar kruiden en fruit horen daar ook bij. Het gaat immers allemaal om planten die iets eetbaars leveren. Waarom noemt men een groententuin eigenlijk een moestuin?
Het woord
moes betekende oorspronkelijk spijs of voedsel in het algemeen. Omdat men
meestal een soort brij van graangewassen of andere planten at verwees moes in
de 10de eeuw specifiek naar fijngehakte of fijngekookte planten. Er werden toen
immers nog veel groenten en kruiden uit het veld of de berm geplukt. Omdat die
planten nooit rauw werden gegeten maar wel eerst werden gekookt om ze tot brij
of pap te kunnen omvormen werd dit plantenvoedsel geleidelijk aan warmoes
genoemd, de samenstelling van warm en moes. Veel later, in de 15de eeuw werd het
woord warmoes gebruikt voor groente als gewas, dus geteelde groenten.
Naast
geplukte planten uit de natuur at men bij de Germanen ook geteelde inheemse
groenteplanten zoals wortelen, rapen, bieten en tuinbonen. Vanaf de
middeleeuwen begon men ook steeds meer uitheemse planten als groenten te telen
die via monniken en kruisvaarders naar Europa werden meegebracht. Ze kwamen in de kloosters en de kastelen
terecht. De verantwoordelijke van de groentetuin van een kasteelheer werd
logischerwijze warmoezenier genoemd. Vele eeuwen later ontstond hieruit het
woord moestuin. Het betekent dus eigenlijk ‘de plaats waar planten gekweekt
worden om er later warm voedsel mee te maken’. Smakelijk
eten iedereen! :-)
In de moestuin (De warmoezenierster) - Schilderij
van Anton Mauve - 1886
|
Geen opmerkingen:
Een reactie posten