Lijfspreuk

"Tuinieren is de meest therapeutische, ecologische en opstandige daad
die je voor jezelf, je gezin en de maatschappij kan verrichten"
(Filip Muylle - Bliss)

maandag 29 januari 2018

Eetbare pompoenpitten kweken

Eetbare pompoenpitten kweken en oogsten van de oliepompoen Gleisdorfer Ölkürbis

Onze eerste eetbare pompoenzaden hebben we de voorbije herfst geoogst. Het kweken gaat zoals bij gewone pompoenen maar we hebben de zaadjes wel laten voorweken op vochtig keukenpapier om te verhinderen dat ze té vochtig worden. Pompoenzaden rotten immers heel gemakkelijk.
Door het voorkiemen krijgen de planten groeivoorsprong als je in mei de gekiemde zaadjes in de grond steekt.

Eetbare pompoenpitten kweken zaden voorkiemen en oogsten van de oliepompoen Gleisdorfer ÖlkürbisEetbare pompoenpitten kweken zaden voorkiemen en oogsten van de oliepompoen Gleisdorfer Ölkürbis

Eetbare pompoenpitten kweken zaden voorkiemen en oogsten van de oliepompoen Gleisdorfer Ölkürbis


Nadat de zaadpompoenen uitgeplant waren hebben we er niet meer naar omgekeken. Daar maakten de wilde planten dankbaar gebruik van zoals je kan zien. De insecten en vogels appreciëren dat, ze vinden er volop voedsel. Wij noemen het onze permacultuur jungle. Anderen noemen het onkruid. ;-)

Eetbare pompoenpitten kweken zaden voorkiemen en oogsten van de oliepompoen Gleisdorfer Ölkürbis

Voor het oogsten van de zaden moet je door de gepantserde schil breken en dat is niet makkelijk. Wij hebben een spade gebruikt om de schil te breken. Dat is veiliger dan met een mes dat onverwachts in je hand kan afketsen.  Eind september, begin oktober is ideaal om de pompoenen te oogsten. Langer wachten kan zorgen dat de pompoenen beginnen te rotten waardoor het oogsten van de zaden een vieze bedoening wordt. Het voordeel is dan wel dat de schil zachter is maar je riskeert dan wel dat de zaden niet meer bruikbaar zijn.

Eetbare pompoenpitten kweken zaden voorkiemen en oogsten van de oliepompoen Gleisdorfer Ölkürbis

Eetbare pompoenpitten kweken zaden voorkiemen en oogsten van de oliepompoen Gleisdorfer Ölkürbis

De zaadpompoen die wij kweekten is de naaktzadige Gleisdorfer Ölkürbis. Dat naaktzadige is nuttig om de zaden makkelijk te kunnen reinigen en etensklaar te maken maar dat is een onderwerp voor een volgend blogbericht.

2 opmerkingen:

  1. Zijn er dan ook niet eetbare pompoenpitten? Als ik daar zin in het besprenkel ik namelijk gewoon de pitten uit de pompoen waar ik soep mee maakte met wat olie en kruiden en steek ze een tijdje in de oven en dan zijn ze een lekker snackje.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. U hebt erg lang moeten wachten op een reactie, {er zijn erg weinig echte kenners op dit gebied. Het is prima wat je doet met de pitten! Ik doe ze ook in de Müesli en gemalen door het volkorenbroodmeel & blijf je eigen kennis uitbreiden. Moois van me, SUCCES & SANTÉ!! David. Zie me op Fb.

    BeantwoordenVerwijderen