Lijfspreuk

"Tuinieren is de meest therapeutische, ecologische en opstandige daad
die je voor jezelf, je gezin en de maatschappij kan verrichten"
(Filip Muylle - Bliss)

dinsdag 25 december 2018

Zaden oogsten van prinsessenbonen

Zaden oogsten van prinsessenbonen, zaden winnen

Zaden oogsten wordt nog altijd te weinig gedaan door moestuiniers. Aangezien multinationale zadenbedrijven meer en meer het alleenrecht op zaden opeisen is het van belang dat de gewone tuinier zoals jullie en wij zelf zaden beginnen te winnen van de groenten uit jullie moestuin.

Prinsessenbonen zijn een makkelijke groente om zaadwinning uit te proberen. Wij hebben de boontjes van de laatste lichting die we eind september niet geplukt hebben gewoon laten hangen tot half december. Zo lieten we de plant op natuurlijke wijze zaden aanmaken in de peul. Veel peulen zijn dan al verdroogd en zouden binnen enkele weken of maanden sowieso openbarsten. De zaden zouden er vanzelf uitvallen om volgend jaar nieuwe planten te laten ontwikkelen. Deze natuurlijke cyclus hebben wij nu even onderbroken.
We gaan een deel van de zaden gebruiken om te verwerken in een warm gerecht of als lekkere spread. Het andere deel van de peulen laten we verder drogen in huis tot ook de zaden droog en hard geworden zijn. Zo hebben we een nieuwe voorraad om in mei uit te zaaien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten