Lijfspreuk

"Tuinieren is de meest therapeutische, ecologische en opstandige daad
die je voor jezelf, je gezin en de maatschappij kan verrichten"
(Filip Muylle - Bliss)

maandag 20 juni 2022

Een haag van Liguster bloeit in juni


Met een Liguster maak je de perfecte haag voor een ecologische tuin. De plant is heel goed voor de dieren maar ook jij zal volop genieten van de Liguster. De geurige bloemen zijn in juni en juli een voedingsbron voor veel insecten zoals vlinders, hommels, bijen, zweefvliegen en andere kleine insecten. Die kleine insecten lokken dan vaak ook de Boomsprinkhaan, de mooie groene insecteneter die we vaak in onze ligusterhaag aantreffen. De bestoven bloempjes geven aan het einde van de zomer tot het begin van de herfst zwarte bessen die graag gegeten worden door roodborstjes, merels en zanglijsters. In de lente leven de larven van nachtvlinders van de plantendelen. Voor jou als ecotuinier zijn de witte bloempjes prachtig om naar te kijken en hun lekkere geur brengt je meteen in zomerse sferen. Het is belangrijk om weten dat je enkel de lekker geurende bloempjes krijgt als je de haag weinig snoeit. Het beste moment is in de herfst als alle bessen zijn opgegeten. Snoeien in het voorjaar zorgt dat je de nieuwe scheuten waarop bloempjes zullen groeien doet verdwijnen. Wat wij vaak doen is de zijkanten van de haag wél in het voorjaar snoeien om de vorm er wat in te houden maar de bovenkant ongemoeid laten zodat deze scheuten daar vrij kunnen groeien en bloeien. De bovenkant snoeien we dan bij in de volgende herfst.

Je hebt de keuze uit twee ligustersoorten om een haag mee te vormen. De meest ecologische is de inheemse Wilde Liguster of Ligustrum Vulgare. De andere mogelijkheid is de Haagliguster of Ligustrum ovalifolium die oorspronkelijk uit Japan komt. Het voordeel van deze laatste is dat hij bijna geen bladeren verliest in de winter. De Wilde liguster verliest wel zijn blad.

3 opmerkingen:

  1. Hallo, ik heb nog enkele vragen nav jullie interessante blog over onkruid weren met zwart plastic. Mag dat langs deze weg? Wij hebben een nieuwbouwtuin vol onkruid, die platgereden is door bouwmachines. Hij is dus zeer verdicht én moet ook nog zo'n 15 cm worden opgehoogd. We willen jullie zwart plasticmethode toepassen. Enkele vragen: Moeten we eerst 60 cm omspitten vanwege de verdichting (raden veel mensen aan)? Moeten we nu verhogen of nadat het plastic er af is? Waarmee zou je verhogen? Heel benieuwd en hoop dat jullie willen antwoorden want de blog waar ik over schrijf is al heel oud. Dank vast, Marian

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nog even dit: dat omspitten vind ik sowieso een lastige. Iedereen zegt dat je dat moet doen bij vastgereden grond. Maar ecologisch heeft spitten veel negatieve consequenties... wat raden jullie aan?

      Verwijderen
    2. Hallo, we bloggen inderdaad al eeuwen! ;-) Het beste is om op de betreffende blog van het zwarte plastic zelf de vraag te herhalen. Zo blijven we na al die jaren on topic!

      Verwijderen