Lijfspreuk

"Tuinieren is de meest therapeutische, ecologische en opstandige daad
die je voor jezelf, je gezin en de maatschappij kan verrichten"
(Filip Muylle - Bliss)

zondag 30 april 2023

Zaaien in WC rolletjes

Voorzaaien in wc rolletje

 Om groenten of bloemen binnenshuis voor te zaaien gebruikt men meestal plastic potjes of een tray. Dat laatste is een volledige set minipotjes die als één plastic geheel aan elkaar vasthangen.

Als je ecologisch te werk wil gaan kan je best een kartonnen WC rolletje gebruiken. Bij deze methode raden wij aan om het rolletje eerst plat te drukken en daarna weer open te vouwen. Vervolgens druk je het rolletje een tweede keer plat zodat de eerste plooien op elkaar komen te liggen. Je krijgt nu vier plooien. Open je hierna het rolletje een laatste keer, dan krijg je een potje dat niet meer cirkelvormig maar vierkantig is. Meet de lengte van de zijde van het vierkant en deel dat getal door twee. Die halve lengte is dan de afstand die je in elke plooi losknipt. Op die manier krijg je vier randen die je kan plooien tot je een bodem krijgt in je potje.

Voorzaaien in wc rolletjeVoorzaaien in wc rolletje

Als alles afgewerkt is heb je een mooi plantpotje dat heel erg geschikt is om daarin één zaadje te laten ontkiemen. Je kan het potje makkelijk plaatsen waar je maar wil. Ze passen bijvoorbeeld ook perfect in een eierdoos.

Voorzaaien in wc rolletje

Als je water geeft wordt ook het karton vochtig. De worteltjes kunnen via de openingetjes in de bodem naar buiten groeien. Als je dat ziet is het plantje klaar om met kartonnen potje en al in de volle grond te worden gezet. Door de vochtigheid gaat het karton langzaam verteren en composteren. De worteltjes krijgen vrij spel en kunnen nu in de volle grond gaan doorgroeien.  


Voorzaaien in wc rolletje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten