Pluk je
courgettes als ze ongeveer 15 cm lang zijn. Ze zijn dan veel lekkerder en het
heeft geen zin om ze heel groot te laten worden. Als een courgetteplant
namelijk drie volgroeide vruchten heeft hangen, dan sterven de vruchtbeginsels
af en komen er geen bloemen meer bij. Als je elke courgette jong plukt (15 cm
dus), dan wordt de vruchtzetting van nieuwe bloemen bevorderd. Zo kan je
uiteindelijk tussen de twintig en veertig vruchten per courgetteplant oogsten.
Jong plukken
is dus héél ecologisch: je hebt aan het eind van het seizoen meer opbrengst dan
bij enkele megavruchten en je hoeft niets weg te gooien want ook de schil is
dan nog heel zacht en smakelijk. Je hebt ook meer mogelijkheden om de vrucht te
bereiden. Iedereen denkt alleen aan soep maken met hun courgettes maar er is
veel meer mogelijk.
Wij leggen
courgettes op de BBQ. Snij de vrucht in ronde schijfjes en marineer ze in
olijfolie, look, peper, zout en geraspte citroenschil. Steek ze daarna op een
spies en leg ze op de BBQ op de plaats waar het vuur niet te hard is. Je kan
dit ook doen met plakjes courgette, zoals je op de onderste foto ziet.
Andere
mogelijke gerechten zijn lasagne, groentepasta, ... Kijk misschien eens op onze
FB pagina wat onze fans aan lekkere suggesties hebben gedaan bij onze vorige courgettefoto van 10 augustus. Je zal zien dat een courgette niet mag ontbreken
in de ecologische moestuin.
Je mag natuurlijk niet vergeten elke dag je courgetteplant te checken ;-)
BeantwoordenVerwijderenDat is inderdaad wel de voorwaarde! :-)
Verwijderen