Lijfspreuk

"Tuinieren is de meest therapeutische, ecologische en opstandige daad
die je voor jezelf, je gezin en de maatschappij kan verrichten"
(Filip Muylle - Bliss)

zaterdag 30 juni 2018

Bessen beschermen met een tijdelijke fruitkooi

Fruitkooi bescherming bessen tegen vogels

Als je bessen kweekt moet je die beschermen tegen de vogels want ook zij zijn dol op die sappige vruchtjes. Gewone vogelnetten die groen of zwart zijn helpen effectief tegen vogels. Het nadeel is dat dit net overal hapert als je het wilt bevestigen. Hierdoor raak je wel eens hardhandig een tak waardoor je bessen op de grond vallen. Bovendien liggen die netten op de struiken waardoor de bovenste bessen doorheen de mazen van het net bereikbaar blijven voor de vogels.

Een oplossing is om het net te ondersteunen met een constructie van staven of buizen waardoor het net hoger komt. Zo’n fruitkooi is de perfecte oplossing om vogels te weren maar is helaas lelijk en neemt heel veel plaats in. De constructie is ook duur.

Wij zochten daarom naar een tussenoplossing die effectief, niet duur en zo ecologisch mogelijk was. We wilden een tijdelijke fruitkooi die we in de winter kunnen opbergen. Eerst dachten we aan metalen staven die we als omgekeerde U-vorm in de grond zouden steken. Het voordeel is dat je de vogelnetten snel en zonder hapering over het metaal kan schuiven. Nadeel is dat het materiaal te duur is. Als je de staven met zelf gekozen afmetingen wil verkrijgen, dan moet je de staven plooien. Dat is onmogelijk zonder gespecialiseerd materiaal en kost daarom ook weer heel veel in vergelijking met het simpele doel van de constructie.

Ons definitieve idee was als volgt. Op regelmatige afstand steken we kunststof buizen in de grond tot ze nog enkele cm uitsteken. We doen dit in twee rijen zodat we een rechthoekig perceel vormen. De diameter van de palen is net groot genoeg om er een vierkante paal van onbehandeld hout in te plaatsen . In de bovenkant van elke paal is een horizontaal gat geboord om een bout door te steken. De houten palen worden over de breedte van de rechthoek verbonden met palen van dezelfde dikte via bouten en vleugelmoeren. We noemen ze dwarspalen. Deze palen aan de bovenkant dienen als steun voor enkele vooraf gemaakte houten raampjes die met vierkant kippengaas bespannen zijn. De raampjes maken we met lint of rubbertouw vast aan de dwarspalen.
Over de bijna volledige omtrek plaatsen we tegen de constructie kippengaas van 50 cm hoogte. We laten één opening tussen twee verticale palen onbedekt. Dit wordt de deur. Over de volledige constructie spannen we dan fijnmazig vogelnet dat we onderaan verzwaren met oude houten palen. Om bessen te plukken hoeven we enkel wat vogelnet te verwijderen dat boven de deuropening ligt.

De reden waarom we onderaan kippengaas plaatsen en het vogelnet onderaan bedekken met houten palen is niet enkel om alle openingen te beschermen tegen vogels. De tweede reden is dat los vogelnet heel gevaarlijk is voor egels. Zij haperen met hun stekels heel makkelijk aan het losse net, raken er zo in verstrengeld en kunnen dan niet meer ontsnappen. Met fatale gevolgen. Dat hebben we helaas zelf ondervonden.

Omdat we de constructie slechts 2 à 3 maanden gebruiken tijdens de volle zomer ondervinden de houten palen weinig hinder van weersinvloeden. Het hout behandelen met ongezonde producten is dus totaal niet nodig. In de natte seizoen halen we immers alles uit elkaar en bergen we het materiaal compact op in het tuinhuis. Het volgend jaar kan alles gewoon opnieuw herbruikt worden.

Als je onze voorzorgen volgt bescherm je je bessen en de egel en kan je genieten van een overvloedige oogst! Wij gebruiken het systeem met succes voor onze Vacciniumbessen. Volgend jaar zullen we ook voor de Zwarte bessen en de Josta bessen iets dergelijks bouwen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten