Lijfspreuk

"Tuinieren is de meest therapeutische, ecologische en opstandige daad
die je voor jezelf, je gezin en de maatschappij kan verrichten"
(Filip Muylle - Bliss)

dinsdag 29 juni 2021

Slaplantjes opgegeten en aardappelen doorboord door ritnaalden

Als er in mei of juni plots jonge groenten plantjes of half volgroeide slaplanten verwelkt op de grond liggen werd de schade waarschijnlijk veroorzaakt door een ritnaald, de larve van een kniptor.

Die ritnaald larve boort zich in de slawortels. Ritnaalden eten van nature dood plantenmateriaal maar als ze sappige sla- en andere groentewortels teenkomen dan laten ze die lekkernij niet liggen. De natuurlijke vijanden van ritnaalden zijn egels, mollen, padden, spitsmuizen en vogels in het algemeen. Als je je tuin ecologisch beheert zullen die natuurlijke vijanden spontaan naar je tuin komen en een plaag van ritnaalden voorkomen. Mocht je kippen hebben, dan is het goed om hen nu in je moestuin te laten scharrelen. Ze zullen de ritnaalden met veel smaak uit de grond pikken. De groenten zelf laten ze gerust.

Als het heel droog is dan boren de ritnaalden zich ook in aardappelen om aan voedsel te komen. Bij het oogsten heb je dan aardappelen met hele lange gaten en gangen die niet meer bruikbaar zijn. Enkele jaren geleden hadden wij daar last van. We hebben toen een ritnaald kunnen filmen die uit een pas gerooide aardappel vluchtte zoals je hieronder kan zien. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten